ponedeljak, 16. novembar 2020.

Grad obezbedio šatore čekaonice za sve kovid-ambulante

Predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević i zamenik gradonačelnika Goran Vesić najavili su danas da će sve kovid-ambulante dobiti šatorske čekaonice, kako bi se tokom nadolazećih hladnih dana građanima olakšalo čekanje na preglede i testiranje. Ispred Starog dvora direktorima i predstavnicima beogradskih domova zdravlja i kliničkih centara predstavljen je jedan od dvadeset nabavljenih šatora, koji će biti postavljeni ispred kovid-ambulanti. 

Nikodijević je zahvalio svim zdravstvenim radnicima jer, kako je naveo, već devet meseci nadljudskim naporima čine velike stvari za građane Beograda.

– Grad Beograd se od prvog dana, od prvog zaraženog, aktivno uključio u sistem borbe protiv kovida koju vode predsednik i Vlada. Nabavljana je zaštitna oprema za domove zdravlja, kliničko-bolničke centre i zavode sa željom da pomognemo zdravstvenim radnicima u ovoj borbi. U kovid-ambulantama pregleda se dnevno po nekoliko hiljada ljudi i smatrali smo da treba da postoji pristojan prostor gde bi se sačekao pregled u slučaju sumnje na kovid. Do kraja nedelje obezbedićemo i dodatnu opremu, na prvom mestu za trijažne sestre koje rade na otvorenom prostoru sa pacijentima – istakao je Nikodijević.

On je još jednom naveo da su zdravstveni radnici naši heroji, a da će Grad i nadalje davati svoj doprinos u borbi protiv epidemije. 

Vesić je precizirao da je šatore obezbedio Grad Beograd u saradnji sa Ministarstvom zdravlja i Gradskim štabom za vanredne situacije  

– Cilj je bio da se građanima obezbedi prostor koji će biti zagrevan i kako bi mogli da se sklone od loših vremenskih uslova, koji nas zasigurno čekaju u narednom periodu. Saradnja sa Ministarstvom zdravlja i direktorima domova zdravlja se nastavlja jer se svi zajedno borimo da se zaštiti javno zdravlje, kako bismo što lakše izašli iz epidemije – rekao je Vesić. 

Državni sekretar Ministarstva zdravlja Aleksandar Stefoski ocenio je da je ovo još jedan primer dobre saradnje za dobrobit sugrađana. On je precizirao da će šatori, osim grejnih tela, imati i prostor za sedenje, kako bi građani što komfornije i lakše sačekali preglede i postavljanje dijagnoze. 

U ime direktora beogradskih domova zdravlja, zahvalnost za ovaj potez izrazila je direktorka DZ „Rakovica” prim. dr Dobrila Vasić. 

– Donacijom će pacijenti dobiti mnogo, jer će im na ovaj način biti olakšana i ovako teška situacija, naročito u dve ambulante koje rade noću – naglasila je ona.

Iz šatorskih čekaonica pacijenti dalje odlaze na preglede, potom kući ili u trijažne klinike. Na ovaj način zaokružen je prihvat, što je od velikog značaja, naročito za teže bolesnike. Ona je još jednom apelovala na građane da izbegavaju kontakte i nose zaštitne maske sve dok epidemija ne dobije silazni tok. 

Događaju je prisustvovao pomoćnik gradonačelnika Aleksandar Marković, sekretar za poslove odbrane, vanrednih situacija, komunikacije i koordinaciju odnosa sa građanima Darko Glavaš i drugi predstavnici Grada i zdravstvenih ustanova.