ponedeljak, 16. novembar 2020.

Vesić: Zajedno sa građanima rešavamo probleme Vračara

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić održao je danas sastanak sa građanima Vračara okupljenim u tri inicijative: Udruženje Topolska, Društvo za ulepšavanje Vračara i Društvo za ulepšavanje Krunskog venca.
 
Sastanku u Opštini Vračar prisustvovali su glavni gradski urbanista Marko Stojčić, predsednik opštine Vračar Milan Nedeljković, direktorka Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Beograda Olivera Vučković, direktorka Urbanističkog zavoda Vesna Tahov, predstavnici Privredne komore Srbije i Opštine Vračar

Vesić je istakao da je postignut dogovor na zajedničkom razvoju i očuvanju Vračara.

– Ubuduće će predstavnici ova tri udruženja, kao predstavnici građanki i građana, učestvovati na sednicama Komisije za planove, te davati predloge i inicijative tokom usvajanja urbanističkih planova za Vračar – najavio je Vesić.

On je istakao da će se na ovaj način naći mera da se Vračar razvija, ali i da se sačuva kulturno-istorijska baština.

Na Vračaru će uskoro biti proglašeno pet kulturno-istorijskih celina: Smiljanićeva ulica, Krunska, Krunski venac, Neimar i deo uz Ulicu kneza Miloša, naveo je zamenik gradonačelnika i za sledeću godinu najavio proglašenje Istočnog Vračara kao šeste kulturno-istorijske celine. Podsetio je da je potez oko Hrama Svetog Save već predložen da bude stavljen pod zaštitu.

– Razgovarali smo na koji način će se rekonstruisati Kalenić pijaca, gde kreću radovi sledeće godine, kao i Pozorište „Dadov”. Takođe smo razgovarali o rekonstrukciji trga na Crvenom krstu, za koji se očekuje raspisivanje konkursa za idejno rešenje i potom za samu rekonstrukciju. U planu je da se izmesti okretnica i ukloni benzinska pumpa kako bi ceo prostor bio integrisan u jedan lep trg. Takođe i o zaštiti Gradić Pejtona, koji treba da postane neka vrsta kulturnog centra na otvorenom – najavio je Vesić.

Bilo je reči, kako je precizirao,  o proširenju Makenzijeve ulice, proglašenju Ulice kneginje Zorke u pešačko-biciklističku zonu, kao i čitavom nizu projekata koji se rade na Vračaru.

– Ovo je pravi primer saradnje Grada, Opštine i građana koji su zainteresovani da njihov deo grada bude očuvaniji. Dobro je što smo i mi, kao predstavnici vlasti, građani Vračara i imamo isti interes da naš Vračar bude sačuvan. Ovo je svakako dobar primer kako možemo da radimo u svim delovima prestonice i zajednički čuvamo ono što imamo – zaključio je Vesić.

Stojčić je dodao da ima puno projekata koji se izvode na opštini Vračar ili koji su u planu da se realizuju.

– Upoznali smo predstavnike građana sa detaljima i idejama koje želimo da realizujemo. Najveći akcenat je na urbanističkim planovima, jer je zaustavljen postupak usvajanja i izrade svih planova na teritoriji ove opštine. Imamo osnovane sumnje da u mnogim od tih planova investitori žele da urade nešto što nije u interesu građana, a mi kao predstavnici vlasti ne želimo da to bude konačni rezultat. Dogovor je da svaki plan ponovo prođe Komisiju za planove gde će prisustvovati predstavnici udruženja građana u cilju zajedničkog dogovora – najavio je Stojčić.

On je zaključio da će veći deo ambijentalnih celina, koje građani prepoznaju kao autentični Vračar, biti zadržane u postojećem stanju, uz rekonstruisane fasade i druge radove.

Nedeljković je istakao da su građani iznenli zahteve i sugestije.

– Pre svega da nema nelegalne gradnje i da se postojeći urbanistički planovi koriguju. Treba spomenuti da se na Vračaru grade dva sportska centra, u Sjeničkoj i na Južnom bulevaru, gde će biti izgrađen i olimpijski bazen sa pokretnim krovom. U planu je i rekonstrukcija Kalenić pijaca po uzoru na onu iz 1921. godine – naveo je Nedeljković.

Predsednica Udruženja Topolska Jasna Đokić istakla je da su naišli na iznenađujuće razumevanje predstavnika Grada i Opštine kada je reč o trajnoj zaštiti pojedinih celina Vračara.