sreda, 18. novembar 2020.

Nikodijević: Sprovođenje mera i saradnja građana daće rezultate

Predsednik Skupštine Grada Beograda Nikola Nikodijević izjavio je danas da se kontrola primene mera protiv širenja virusa korona sprovodi u ugostiteljskim objektima, tržnim centrima i javnom gradskom prevozu, te da većina građana poštuje propisane mere.

On je istakao da će nove mere dati rezultate i da neće biti potrebe za uvođenjem dodatnih.

– U toku današnjeg dana na 30 lokacija kontroliše se nošenje maski u prevozu, dok je juče za to bilo zaduženo svega nekoliko ekipa. Izmenom zakona, više organa kontroliše sprovođenje mera. Osim Sanitarne inspekcije Ministarstva zdravlja i gradskih inspektora, to sada radi i Komunalna milicija – precizirao je Nikodijević i dodao da je prethodne noći više od 20 ekipa bilo na terenu, te da nije bilo većih kršenja mera.

Ugostitelji i građani, kako je istakao, shvataju težinu situacije.

– Drago mi je zbog toga. Nadam se da će i u narednom periodu striktno poštovati propisane mere – rekao je predsednik gradske skupštine za Tanjug.

Podsetio je da je Grad Beograd raspisao konkurs za prijem novih komunalnih milicajaca i pojasnio da svi kandidati moraju da prođu više različitih vrsta obuke i testova, tako da će tek za nekoliko meseci biti uključeni u sistem.

Nikodijević je rekao da su na terenu i pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, koji nisu nadležni da pišu kazne za nesprovođenje mera, ali da obaveštavaju Komunalnu miliciju o kršenju mera, te podsetio da to mogu učiniti i sami građani.

Izrazio je nadu da će nove mere dati rezultate i istakao da se zbog toga sprovodi striktna kontrola.

– Želimo da naša ekonomija može da se razvija i normalno da funkcioniše. Svako ograničenje usporava ekonomske procese i donosi manje novca u budžet,  te se nadamo da će mere dati rezultate i da nećemo biti primorani da uvodimo neke veće restrikcije – rekao je Nikodijević.

Ponovo je apelovao na građane da se pridržavaju epidemioloških mera i da nose maske u zatvorenom prostoru, ali i da se ne krši vreme rada ugostiteljskih objekata, tržnih centara i uslužnih objekata.

– Verujem da će te mere dati rezultate i da ćemo vrlo brzo izaći iz ove situacije, to je želja svih nas. Ne želimo da ograničavamo dalje ekonomsku aktivnost na teritoriji Beograda, svima nama je želja da što pre stane povećanje broja obolelih od korone i da se što pre vratimo u normalu – naveo je Nikodijević i dodao da veruje da striktnim poštovanjem mera iz ove situacije možemo izaći kao pobednici.

On je podsetio da Zavod za biocide i medicinsku ekologiju od početka epidemije, zajedno sa Gradom Beogradom, radi dezinfekciju javnih površina i vozila gradskog prevoza i da je dezinfikovano nekoliko miliona kvadratnih metara, te podsetio da se dezinfikuju i javne ustanove, obdaništa i škole.

– Vodimo računa o dezinfekciji i nastavićemo to da radimo dokle god bude bilo potrebe jer za to imamo dovoljno i sredstava i opreme – rekao je Nikodijević i podsetio da će se, u cilju borbe protiv širenja virusa korona, u narednom periodu vršiti i ozoniranje vozila javnog prevoza.