petak, 20. novembar 2020.

Obeležen Svetski dan deteta

Jedna od naših najvećih i najhumanijih obaveza je da grad Beograd učinimo najboljim mestom za odrastanje dece. Ovaj dan obeležavamo kako bi se skrenula pažnja javnosti na obaveze koje društvo ima prema deci, kao i na najvažnije probleme sa kojima se deca suočavaju. Naš cilj je da svako dete, bez obzira na različitosti, ispuni svoje potencijale vođene principom ravnopravnosti i nediskriminacije, rekla je sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević. 

Ona je podsetila da je Svetski dan deteta međunarodni događaj koji se slavi 20. novembra, kao i da je ustanovljen od strane Ujedinjenih nacija 1954. godine.

– Svetski dan deteta osmišljen je tako da promoviše međusobnu interakciju i razumevanje među decom, kao i dobrobit dece u svetu. Sprečavanje nasilja i diskriminacije nad decom, obezbeđivanje ravnopravnih uslova za život, zdravstvenu zaštitu, socijalno blagostanje, dostupno kvalitetno obrazovanje, dodatnu podršku, igru i druženje, zadatak su svakog od nas, a ne samo roditelja i zaposlenih u institucijama – istakla je Nataša Stanisavljević. 

Povodom Svetskog dana deteta Sekretarijat za socijalnu zaštitu u saradnji sa kompanijom „Imlek” uručio je Prihvatilištu za decu Beograda donaciju u vidu mlečnih proizvoda. Na ovaj na način pokazuje se saradnja Grada Beograda i društveno odgovornih kompanija.

– Ova humanitarna akcija je od velikog značaja za sve nas, jer tokom vanrednih okolnosti pružamo dodatnu podršku deci iz najosetljivijih kategorija – dodala je sekretarka za socijalnu zaštitu i zahvalila kompaniji „Imlek”.

Nataša Stanisavljević je svima čestitala Svetski dan deteta i dodala da je obeležavanje Svetskog dana deteta ove godine u znaku pandemije i napora da deca i njihove porodice što manje osete posledice krize.

– Na prvom mestu su zdravlje i bezbednost. Znamo da su u bilo kojoj krizi deca i najmlađi u najvećem riziku, a ni ova pandemija se po tome ne razlikuje. Naša je odgovornost da spasimo živote i zaštitimo zdravlje svakog deteta – rekla je Nataša Stanisavljević. 

Beograd je veliki grad i brine o svoj deci, a posebno onoj kojoj je potrebna najveća pomoć. Posebna pažnja poklanja se najugroženijim grupama, deci bez roditelja i deci sa smetnjama u razvoju. Grad Beograd pokazuje punu posvećenost cilju da se položaj dece unapredi i u kontinuitetu preduzima brojne mere u najboljem interesu dece i njihovih porodica. Pre svega, to podrazumeva materijalnu podršku porodicama sa decom, podizanje kvaliteta ustanova koje se bave decom, kao i uspostavljanje brojnih usluga namenjenih deci i njihovim porodicama.