petak, 20. novembar 2020.

Gradonačelnik Radojičić: Najdublje saučešće povodom smrti patrijarha Irineja

Gradonačelnik prof. dr Zoran Radojičić uputio je danas saučešće Sinodu i sveštenstvu Srpske pravoslavne crkve, povodom smrti patrijarha srpskog Irineja.
 
Svetom arhijerejskom sinodu Srpske pravoslavne crkve i svom sveštenstvu izjavljujem najdublje saučešće povodom smrti Njegove svetosti, arhiepiskopa pećkog, mitropolita beogradsko-karlovačkog i patrijarha srpskog gospodina Irineja, naveo je Radojičić.
 
– Pridružujem se svim pravoslavnim vernicima koji u ovom trenutku oplakuju našeg duhovnog vođu i pastira srpskog naroda. Ceo naš rod, gde god se nalazio širom sveta, duboko je pogođen zbog gubitka mudrog, blagog i odmerenog duhovnika. Nažalost, dopalo mu je, kao i mnogim srpskim patrijarsima u prošlosti, da nam bude vodilja i oslonac u teškim trenucima po sve nas. Patrijarh Irinej se i u toj ulozi snašao na svojstven i izuzetan način, kao što je to činio na svim ranijim zvanjima i funkcijama, posebno onim pedagoškim i profesorskim. Bio je čovek iz naroda, pomirljiv, uvek je težio kompromisu i međusobnom razumevanju – ukazao je Radojičić.
 
Gradonačelnik je poručio da nam njegovo delo ostavlja pravac kako da se ponašamo dalje, čuvajući nasleđe i principe za koje se zalagao u svom zemaljskom životu.
 
– Naime, kroz svoju celu istoriju, pa i onu noviju, naš narod je pretrpeo teške udarce, i ostao prerano bez mnogih velikana, ali nismo dozvolili sebi da izgubimo saosećajnost, poštovanje i pamćenje, što su i vrline kojima nas uči i naša pravoslavna crkva. Stoga ćemo se sećati našeg Irineja, tugovati za njim i ceniti delo koje je za sobom ostavio, oličeno kako u zidovima obnovljenih i novih crkava, tako i u našim srcima – osnaženim verom, nadom i ljubavlju. Lično sam se radovao i iščekivao svaki naš susret, o značajnim srpskim pravoslavnim svetkovinama, ali i o drugim važnim temama, znajući da će biti obeležen razmenom misli, produhovljenošću i uverenjem u sve bolji život i spas duše naših sugrađana. Nijedan vernik nije bio uskraćen za te iste poruke, koje je patrijarh Irinej neprestano prenosio u svim javnim obraćanjima i svim susretima, bili oni sa zvaničnicima ili svojim verujućim narodom. Večna mu slava i hvala – zaključio je Radojičić.