sreda, 25. novembar 2020.

Vesić: Novinari dobijaju ulice u Beogradu

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić izjavio je gostujući u jutarnjem programu TV Hepi da će Skupština Grada Beograda na sednici koja se održava u ponedeljak, 30. novembra, doneti odluku da neki od najvećih srpskih novinara dobiju ulice. 

– Prihvatili smo predlog Udruženja novinara Srbije da Miroslav Miro Radojčić, Predrag Milojević, Bogdan Tirnanić i Aleksanar Tijanić dobiju ulice u našem gradu. Postupajući na ovaj način, želimo da pošaljemo poruku da je novinarstvo važan deo našeg društva i da veliki novinari zaslužuju trajno sećanje. Osim toga, ulicu će dobiti Milutin Čolić, osnivač FEST-a, Dinko Tucaković na predlog Jugoslovenske kinoteke, kao i Dragan Sakan, začetnik marketinga u Srbiji i regionu. Na sednici će se naći i moj predlog da ulicu dobije i Milan Vukos, potpredsednik Skupštine grada u vreme Branka Pešića – rekao je Goran Vesić.

On je dodao da je Milan Vukos, kao potpredsednik Grada, učestvovao u osnivanju kulturnih manifestacija „BITEF”, „BEMUS”, „FEST” i „Radost Evrope”, koji su danas simboli Beograda. Aktivno se zalagao za poboljšanje statusa umetnika i stvaralaca, te su u njegovo vreme mnogim književnicima, glumcima i slikarima dodeljeni stanovi i ateljei. Milan Vukos je svestrano bio posvećen stvaralaštvu i kulturi, a godine tokom kojih je obavljao funkciju direktora Radio-televizije Beograd, ostale su upamćene kao zlatno doba televizije.

Vesić je dodao da će Beograd u ponedeljak dobiti i Briselsku ulicu na predlog zamenice potpredsednika Skupštine Grada Beograda Andree Radulović.

– Brisel decenijama ima Beogradsku ulicu, a čim prilike zbog epidemije virusa korona budu dozvolile, potpisaćemo povelju o bratimljenju dve prestonice – rekao je Vesić i dodao da će ulice u našem gradu uskoro dobiti Beč i Varšava, jer to su gradovi koji imaju ulice koje nose ime Beograda i poštuju nas kao prijatelje.