ponedeljak, 30. novembar 2020.

Gradonačelnik Beograda uputio pismo gradonačelniku Pekinga povodom četiri decenije od bratimljenja dva grada

Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić uputio je pismo gradonačelniku Pekinga povodom obeležavanja jubileja bratimljenja dva grada. Beograd je prvi grad u Evropi sa kojim je Peking pre četiri decenije potpisao sporazum o bratimljenju.

„Peking i Beograd neguju veoma dobre odnose, na šta smo ponosni, posebno ove godine kada obeležavamo 40. godišnjicu od bratimljenja naša dva grada. Gradovi prijatelji su spona između dva naroda, dve kulture, dve ekonomije i predstavljaju potporu jačanja političke saradnje dve države. Rukovodstvo Grada Beograda je još pre 40 godina, vizionarski, prepoznalo ulogu Kine u modernom društvu, čemu smo danas svedoci. Uloga i značaj koji Peking ima u međunarodnim odnosima veoma su važni za Beograd koji teži daljem unapređenju saradnje definisane pre 40 godina”, navedeno je u pismu Radojičića.

Gradonačelnik Beograda je nadalje ukazao na bilateralnu saradnju između dve zemlje, koja je veoma razvijena. 

„Rado se sećamo vaše posete 2017. godine, kada su u Beogradu obeleženi Dani Pekinga, a posebno mi je zadovoljstvo što je naš grad bio domaćin Forumu gradonačelnika glavnih gradova država Centralne i Istočne Evrope i Narodne Republike Kine. Epidemija nas je sprečila da na tradicionalan način obeležimo ovogodišnji, zajednički jubilej, ali sam uveren da će nas ovo iskustvo učiniti jačim za buduću saradnju. Danas smo veoma zabrinuti zbog epidemiološke situacije u našoj zemlji i ulažemo veliki trud kako bismo se uspešno izborili sa virusom korona. Kina je u ovoj borbi uputila veliku pomoć našoj zemlji, a Beograd i Srbija su na tome veoma zahvalni. Ova godina koja je mračna za celo čovečanstvo, dokazala je i da se u krizi poznaju prijatelji”, istaknuto je u pismu. 

Naše partnerstvo je položilo test vremena, dodao je gradonačelnik, a danas tome svedoče rezultati zajedničkog rada i dobre saradnje u mnogim oblastima i veoma značajni projekti koji su neposredno od koristi našim građanima. 

„Verujem da će u budućnosti naše veze još više ojačati. Želim vama, kao i svim stanovnicima Pekinga, dobro zdravlje, sreću i prosperitet, sa željom da 41. godišnjicu našeg bratimljenja proslavimo zajedno u Beogradu ili Pekingu”, zaključio je gradonačelnik Radojičić.