ponedeljak, 30. novembar 2020.

Ulica na Zvezdari dobila ime po Milutinu Čoliću, osnivaču Festa

Odbornici Skupštine grada usvojili su danas Odluku o dodeli naziva ulice u opštini Zvezdara po Milutinu Čoliću, jednom od osnivača međunarodnog filmskog festivala Fest i dugogodišnjem kritičaru u listu „Politika”. 

Kako je istakla Andrea Radulović, predsednica Komisije za spomenike i nazive trgova i ulica Skupštine Grada Beograda, razlog za donošenje ove
odluke je usvojena inicijativa Centra beogradskih festivala i Odbora Festa da se Ulica kneza Trpimira preimenuje u Ulicu Milutina Čolića. 

– Novim nazivom ulice, CEBEF i Odbor Festa žele da sačuvaju sećanje na jednog od osnivača Festa, najznačajnije filmske manifestacije u zemlji, i dugogodišnjeg novinara i kritičara u listu „Politika” – istakla je Andrea Radulović.

Ona je podsetila da je Milutin Čolić studirao prava i jugoslovensku književnost u Beogradu te da je u posleratnoj Jugoslaviji postavljen za upravnika novoosnovanog Narodnog pozorišta u Užicu, ali već 1949. godine prelazi u Beograd. Istrajno se bavio pozorištem i filmom pišući za „Politiku”, a objavio je i 14 knjiga i studija. U javnom i kulturnom životu naše zemlje bio je aktivno prisutan više od 50 godina, do poslednjeg trenutka života, prateći sve promene i događaje na beogradskom Festu. Milutin Čolić i mnoge druge ličnosti iz kulture i drugih sfera društva zaslužuju da ostanu u sećanju generacija koje dolaze i da predstavljaju pečat jednog produktivnog i nadahnutog perioda razvoja Beograda i Srbije. Grad Beograd brine o ličnostima koje su nesebičnim zalaganjem doprinele razvoju naše prestonice. Politika ovog grada je da se sačuva sećanje na ljude koji su svojim darom, znanjem, ljubavlju dali Beogradu mnogo, istakla je Radulovićeva.

Radulovićeva je dodala da se zbog celokupne situacije izazvane virusom kovid-19 na današnjoj sednici nalazi na dnevnom redu Predlog odluke o dodeli naziva Ulice Milutina Čolića, dok će se predlozi odluka o dodeli naziva ulica Aleksandra Tijanića, Bogdana Tirnanića, Miroslava Radojčića, Predraga Milojevića, Briselska ulica, kao i ulica Milana Vukosa, Dragana Sakana i Dinka Tucakovića naći na sednici Skupštine Grada Beograda koja je planirana početkom decembra. 

– Kako bi sednici prisustvovali i predstavnici Udruženja novinara Srbije, inicijatori imenovanja ulica po velikim srpskim novinarima, i kako bi uz moje obrazlaganje i oni svojim izlaganjem doprineli još većem značaju ličnosti koje su predstavljale srpsko novinarstvo, ovi predlozi odluka biće na dnevnom redu decembarske sednice gradskog parlamenta – istakla je Andrea Radulović.

Ona je navela da svi ovi predlozi odluka predstavljaju neprestani rad Grada Beograda da se ličnosti od značaja za našu prestonicu, ali i celu Srbiju, sačuvaju od zaborava. 

– Naš grad je bogat ljudima koji su dali neverovatan doprinos razvoju svakog segmenta društva i trudićemo se i u budućnosti da ih sačuvamo i negujemo uspomenu na njih – zaključila je Andrea Radulović.