sreda, 23. decembar 2020.

Radojičić: Savski trg biće završen u januaru, imaće najsavremeniju infrastrukturu

Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić izjavio je za TV Prva prilikom posete Savskom trgu da će tim prostorom dominirati spomenik Stefanu Nemanji i renovirana zgrada Železničke stanice, te da će se ispod nalaziti crpna stanica, važan infrastrukturni projekat. On je dodao da će Savski trg biti završen u januaru.

– U pitanju je jedna od najsavremenijih crpnih stanica. Ogromna količina otpadnih voda, kišnica i fekalne vode će se na ovaj način skupljati i dalje upućivati prema fabrici otpadnih voda u Velikom selu. Na Novom Beogradu ćemo imati novu crpnu stanicu, koja će vodu takođe usmeravati ka Velikom selu – pojasnio je Radojičić i dodao da Beograd ima ideju i strategiju za rešavanje problema koji godinama nije rešavan.

Prema njegovim rečima, na ovaj način se rešava decenijski problem u gradu, koji se tiče osnovnog kvaliteta života sugrađana, pri čemu je osnovna vizija razvoj naše prestonice. 

Gradonačelnik Radojičić dodaje i da je Stefan Nemanja obeležio našu istoriju, ostavio Đurđeve stupove, Hilandar i Studenicu, a spomenikom na Savskom trgu mu na ovaj način zahvaljujemo.

– Savski trg će imati 20.000 metara kvadratnih. Vizija je i da Trg Slavija bude savremeni trg, poput Tajms skvera, tu je i Trg republike, kao i nova zgrada Filharmonije koja će se nalaziti na Novom Beogradu, i to u centru novog umetničkog trga. Sve ove četiri tačke činiće novu celinu Beograda. Trudimo se da očuvamo istorijsko-kulturni ambijent, ali i razvijamo moderan grad, a to je Beograd na vodi. Imaćemo i Linijski park koji će povezivati Beograd prema Pančevačkom mostu, a u perspektivi preko Sajma stižemo i do Ade – naglasio je gradonačelnik.

Važna je vizija grada, zaključio je Radojičić i dodao da je bitno postaviti zdrave osnove i tako narednih godina razvijati grad.