četvrtak, 24. decembar 2020.

Pokrenuta nova akcija „Pokaži kako recikliraš”

JKP „Gradska čistoća” pokrenulo je novu edukativnu akciju pod sloganom „Pokaži kako recikliraš” sa ciljem da motiviše što više domaćinstava u Beogradu da, ukoliko već nisu, u svojim domovima počnu da selektuju otpad i tako daju doprinos razvoju reciklaže i očuvanju životne sredine, saopšteno je iz ovog preduzeća.

JKP „Gradska čistoća” odlučilo je da za početak akcije obraduje najmlađe članove porodice Cvijić sa Starog grada, kojima je „eko” Deda Mraz uručio novogodišnje paketiće, i to na lokaciji na kojoj ova porodica odlaže reciklažni otpad.

Direktor JKP „Gradska čistoća” Marko Popadić istakao je da je porodica Cvijić primer odgovornih sugrađana koji, motivisani samo željom da utiču na očuvanje životne sredine, recikliraju već godinama.

– Naši radnici na terenu često zatiču Cvijiće koji u reciklažno ostrvo na uglu Strahinjića bana i Tadeuša Košćuška odlažu otpad koji su selektovali u svom domu. Oni nam zaista daju dobar primer kako se treba odnositi prema otpadu i što je još važnije, tome uče svoju decu, jer činjenica je da bez brige o ekologiji nema budućnosti. Ovom akcijom želimo da utičemo na podizanje svesti svih Beograđana o važnosti reciklaže, ali i da nagradimo one koji nam video-zapisom ili fotografijama pokažu kako oni recikliraju u svom domu. Svakog meseca tokom 2021. godine, JKP „Gradska čistoća” nagradiće će po jednu beogradsku porodicu setom za odlaganje reciklažnog otpada za kućnu upotrebu i igračkama „recikolosaurusima”, koji su već postali zaštitni znak reciklaže u Beogradu, a posebno su zanimljivi mališanima. Pozivam Beograđane da slede primer porodice Cvijić, jer nije teško reciklirati. Danas postoji mnogo načina na koje se može učestvovati u reciklaži, tako da više nemamo izgovora da se ponašamo neodgovorno prema životnoj sredini. Potrebno je samo malo volje – istakao je Popadić.

Lana Cvijić, majka dečaka blizanaca koji, iako imaju samo sedam godina, već mnogo znaju o reciklaži, kaže da ta porodica selektuje otpad već više od 15 godina.

– Znamo koliko je ekologija važna, pa samim tim i reciklaža kao njen neodvojivi deo. Počeli smo da recikliramo od kada su postavljeni prvi kontejneri za reciklažu, pre možda 15 godina. Tada je to bilo mnogo teže, jer se radilo o samo dve lokacije gde smo mogli da odložimo taj otpad, što danas nije slučaj. Reciklaža nije teška niti prevelika obaveza, našoj deci ona predstavlja igru, a time i zadovoljstvo – rekla je Cvijićeva.

Svi zainteresovani za učešće u akciji „Pokaži kako recikliraš”, video-zapise i fotografije mogu poslati na imejl: infocentar@gradskacistoca.rs ili na gradska_cistoca, zvanični profil preduzeća na društvenoj mreži Instagram.