petak, 25. decembar 2020.

Vesić: Spomenik Stefanu Nemanji od danas u vlasništvu Grada Beograda

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, zamenica predsednika Skupštine Grada Beograda Andrea Radulović, sekretar za kulturu Ivan Karl, predstavnik autora vajara Aleksandra Rukavišnjikova u Srbiji Oleg Laškarev i predstavnik autora vajara za umetnost u svetu Alan Kazijev potpisali su danas u Starom dvoru zapisnik o primopredaji spomenika Stefanu Nemanji.

Događaju je prisustvovao ministar spoljnih poslova Republike Srbije Nikola Selaković, pomoćnik gradonačelnika Andreja Mladenović, gradski urbanista Marko Stojčić, te članovi Gradskog veća, sekretari i podsekretari Gradske uprave, članovi Odbora za podizanje spomenika, kao i odbornici Skupštine Grada Beograda. Ovom prilikom emitovan je i film o spomeniku Stefanu Nemanji.

Vesić je rekao da je danas veliki dan za Beograd i Srbiju, te da je trebalo osam vekova da Srbija podigne spomenik Stefanu Nemanji.

– Danas je naš narod postao vlasnik spomenika Stefanu Nemanji, koji čekamo osam vekova. Toliko je trebalo da se podigne spomenik, sve dok se predsednik Aleksandar Vučić nije setio i to predložio. Spomenik je pobeda srpske politike u Srbiji. Jasno kažemo da se ponosimo svojom istorijom, vladarima, kulturom i da smo stari evropski narod koji je ovde već vekovima. Hvala svima koji su nam pomogli da se osetimo tako ponosno. Najviše hvala predsedniku Vučiću koji je obezbedio novac da se spomenik podigne – istakao je Vesić.

Posao u kome smo svi učestvovali je posao za vekove, naveo je Vesić i dodao da svi treba da budemo ponosni jer nam je bog dao priliku da živimo u ovom vremenu i da svako od nas da mali doprinos da se završi Hram Svetog Save i podigne spomenik Stefanu Nemanji.

– Mnoge generacije slavnih ljudi, mnogo umnijih ljudi od nas, dali bi sve da su imali tu mogućnost. Mi smo je imali i nadam se da će istorija suditi da smo je dobro iskoristili. Spomenik je danas vlasništvo Grada Beograda i građana Srbije i stajaće ovde vekovima na ponos svih nas. Siguran sam da će postati ne samo podsećanje našim ljudima zašto slavimo našu istoriju već će biti mesto na koje će dolaziti naši gosti da se upoznaju sa tim ko smo i odakle smo – naglasio je Vesić.

Vesić je zahvalio svima koji su učestvovali u ovom poduhvatu, Nikoli Selakoviću, zamenici predsednika Skupštine grada Andrei Radulović, Sekretarijatu za kulturu i sekretaru Ivanu Karlu, članovima žirija, kao i timu Aleksandra Rukavišnjikova.

Nikola Selaković je istakao da jedan narod, između ostalog, čini velikim i njegova kultura sećanja.

– Velike narode čini kontinuitet i ono što ih čini nacijom. Mnogo je naroda, ali je malo nacija. Srpski narod nacijom je učinilo nekoliko važnih istorijskih ličnosti. A jedna koja se u našoj istoriji može nazvati kamenom međašem, neko koje bio prethodnica punoletstva srpske nacije, jeste ličnost velikog župana srpskog Stefana Nemanje, kao i svih Nemanjića koji su naš narod i državu upisali u mapu sećanja čitavog sveta – ukazao je Selaković.

On je istakao da je podizanje spomenika Stefanu Nemanji istorijski i trenutak kulturne zrelosti jednog naroda.

– Na inicijativu tadašnjeg predsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića, danas u ruke Grada Beograda, države Srbije i našeg naroda prelazi ovo izuzetno, i na prvom mestu originalno, rešenje spomen-kompleksa – zaključio je Selaković.

Ambasador Ruske Federacije Aleksandar Bocan-Harčenko je naglasio da je danas završen veliki posao.

– Ovo je naš zajednički posao koji je na neki način kruna onoga što smo tokom ove godine, bez obzira na poznate poteškoće, uspeli da napravimo. Ovaj projekat se završava na kraju godine i ima veliki značaj i sadržaj i za Srbiju i za Rusiju. To je duhovni i kulturni projekat koji po svom značaju možemo uporediti sa veličanstvenim Hramom Svetog Save i mislim da je prirodno da Rusija i Rusi daju svoj doprinos stvaranju ovih veličanstvenih objekata u Srbiji, s obzirom na naše zajedničke tradicije, bliskost, duhovnost i veru. Za Rusiju je veoma važno što će ovaj spomenik obeležavati i čuvati srpsku tradiciju, nasleđe i tekovine i što će biti važan i za naredne generacije – kazao je ambasador Ruske Federacije.

On je naglasio da je veoma zadovoljan što je poznati i veliki vajar Aleksandar Rukavišnjikov napravio ovaj spomenik.

– Ubeđen sam da je Rukavišnjikov uspeo da ugradi u ovu skulpturu osnovna dostignuća i sadržaj onoga što je Stefan Nemanja napravio za srpski narod, ujedinjavajući ga i dajući srpskom narodu snagu i mudrost – kazao je Aleksandar Bocan-Harčenko.

Oleg Laškarev, predstavnik autora vajara Aleksandra Rukavišnjikova u Srbiji je rekao da je danas važan dan za Srbiju, te u ime vajara Aleksandra Rukavišnjikova uputio čestitke povodom završetka postavljanja spomenika Stefanu Nemanji.

– Alekandar Rukavišnjikov je poznat vajar u Rusiji i u svetu, ali ipak ni on nema često priliku da uradi ovakav posao i za njega je to velika čast. Od posebnog značaja za njega je i činjenica da će ovaj spomenik stajati u bratskoj i nama bliskoj Srbiji, u njenom glavnom gradu Beogradu – istakao je Laškarov.

On je pročitao poruku Aleksandra Rukavišnjikova u kojoj autor spomenika kaže da je mnogo toga saznao o životu i dostignućima Stefana Nemanje dok se spremao za rad i dok je stvarao ovaj spomenik, te da je zavoleo ovu istorijsku ličnost.

Izražavam svoju veliku zahvalnost svima koji su učestvovali u ovom projektu zajedno sa nama i pružili nam neprocenjivu pomoć i podršku, a to je predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, ministar spoljnih poslova Republike Srbije Nikola Selaković, zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, zamenica predsednika Skupštine grada Andrea Radulović i gradski sekretar za kulturu Ivan Karl. Nadam se da će ovaj spomenik biti simbol ujedinjenja i ponosa i ujedno želim prosperitet vašoj predivnoj zemlji, navodi se u poruci Aleksandra Rukavišnjikova.