ponedeljak, 11. januar 2021.

Vesić: Zimska služba obavila odličan posao

Noćas je na teritoriji grada Beograda, prema zvaničnom merenju RHMZ, palo između 12 i 15 centimetara snega. Temperatura je bila do minus 2, izjavio je zamenik gradonačelnika Goran Vesić gostujući u programu TV Hepi.

– Sve gradske ulice u prvom prioritetu su čiste i prohodne u centru grada, a biće nam potrebno još nekoliko sati da od snega očistimo sve ulice u višim delovima grada, posebno na Avali. Javni prevoz od jutros radi bez bilo kakvih problema i zastoja, uz dva manja zastoja koja nisu imala veze sa čišćenjem, i jednim u Ritopeku koji se redovno dešava kada padne sneg – objasnio je Vesić.

Jutros u 5.05 u Cvijićevoj je bio zastoj na linijama 28, 40, 77 i 79 zbog drveta koje je palo preko kontaktne mreže preko na saobraćajnicu. Saobraćaj je normalizovan oko 6 sati. U 5.35 sati došlo je do zastoja na Autokomandi na linijama 9 i 14 zbog kvara jednog tramvaja. Saobraćaj je normalizovan u 6.02 sati. Od 5.15 sati na liniji 304 za Ritopek je zbog klizavog kolovoza skraćena trasa do „Boleč kafane”. Na ovoj trasi kada padne sneg na istom mestu uvek dolazi do skraćenja linije. Normalizacija saobraćaja očekuje se tokom jutra, precizirao je Vesić.

– Juče sam naložio da tokom noći na ulicama radi 74 kamiona za čišćenje snega, na kojima je radilo 163 ljudi. Tokom noći priključilo nam se deset kamiona „Gradske čistoće”, „Zelenila” i „Beogradskog vodovoda i kanalizacije” kao pomoć za čišćenje. Radimo sa 14 punktova na kojima imamo 20.000 tona soli. Noćas smo posuli 1.230 tona soli i 450 tona mešavine sa kamenim agregatom kako bismo očistili ulice i sprečili stvaranje leda na kolovozu – rekao je Vesić.

Zamenik gradonačelnika je dodao da Grad Beograd održava 2.287 kilometara putne mreže, kao i tri stotine kilometara ulica koje pripadaju Republici. 

– Oko 1.804 kilometra ulica je u prvom prioritetu jer njima saobraća javni prevoz, koji čistimo za četiri sata nakon prestanka padavina. Kakav veliki posao „Beograd-put” radi za naš grad govori podatak da je Beograd udaljen od Londona 2.097, a od Moskve 2.223 kilometara – kazao je Vesić. 

On je objasnio da je Grad Beograd gradskim opštinama podelio 320 tona soli, koje su spakovane u 64 hiljade džakova težine po pet kilograma. Ova so deli se besplatno, a upravnici zgrada mogu da je preuzmu u gradskim opštinama.