ponedeljak, 11. januar 2021.

Ustanove socijalne zaštite u pripravnosti zbog hladnog talasa

Ustanove socijalne zaštite Prihvatilište za odrasla i stara lica i Prihvatilište za decu spremno su dočekali hladne dane i imaju dovoljno kapaciteta, saopšteno je iz Sekretarijata za socijalnu zaštitu.

– Na dnevnom nivou pratimo situaciju u Prihvatilištu za odrasla i stara lica i u Prihvatilištu za decu, te pravovremeno reagujemo kada je to potrebno. Trenutno u Prihvatilištu za decu boravi 26 dece, a u toku vikenda nije bilo prijema. Ukoliko bude potrebe, sva deca kojima je potrebna pomoć dobiće neophodnu podršku, zaštitu i smeštaj. Kada govorimo o Prihvatilištu za stare, trenutno u istom boravi 77 korisnika, a tokom vikenda nije bilo zahteva za prijem. Zbog sve hladnijeg vremena u Beogradu, očekujemo da će u toku narednog perioda još ljudi zatražiti toplu odeću, hranu i krevet. Svako lice koje se iz različitih razloga zatekne na ulici u stanju hitne socijalne potrebe biće adekvatno zbrinuto, biće mu obezbeđen smeštaj, hrana, odeća i odgovarajuća nega. Od početka ove godine u prihvatilištima je zbrinuto osam odraslih lica i jedno dete. Pripremili smo se na vreme za hladan talas tako što smo nabavili veliku količinu obuće, odeće i pomoćnih ležajeva. Omogućili smo dodatne kapacitete za smeštanje beskućnika, kao i dnevne prihvatne centre gde oni mogu da dobiju topli napitak, obrok, odeću i da se okupaju. Takođe smo tokom vikenda uz volontere iz Crvenog krsta podelili liflete beskućnicima i pružili im adekvatne informacije za smeštaj u prihvatilište – rekla je sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević.

Zbog povećanog broja zahteva u zimskom periodu, ustanova vrši prijem i zbrinjavanje korisnika kontinuirano tokom 24 časa. Prijem u ustanovu je moguć uz negativan PCR test, koji je beskućnicima omogućen putem Gradskog centra za socijalni rad, a nakon toga se na 14 dana smeštaju u izolacione sobe. Zdravlje naših korisnika i zaposlenih nam je na prvom mestu. Sekretarijat za socijalnu zaštitu je, u skladu sa svojim nadležnostima, a imajući u vidu najavu sve nižih temperatura narednih dana i nepovoljnih vremenskih prilika, preduzeo sve neophodne mere kako bi na adekvatni način odgovorio na potrebe ugroženog stanovništva.

– Naše ustanove su pod nalogom stanja pripravnosti, po potrebi organizujemo dežurstva, obezbedili smo dovoljno mesta i za nove korisnike, a zajedničkom saradnjom i koordinacijom svih institucija na adekvatan način ćemo odgovoriti na potrebe ugroženog stanovništva. Ovom prilikom molim sve ljude, ukoliko imaju informacije o licu koje je u stanju socijalne potrebe i kojem je neophodno zbrinjavanje i sklanjanje sa ulice, da to i prijave Gradskom centru za socijalni rad, Komunalnoj miliciji ili Hitnoj pomoći. Svi zajedno moramo da pomognemo onima kojima je naša podrška najpotrebnija – izjavila je Nataša Stanisavljević.