petak, 15. januar 2021.

Dnevne centre za mesec dana koristilo više od 300 lica bez doma

Grad Beograd je na vreme obezbedio dodatne kapacitete za prihvat beskućnika kako bi svi kojima je potrebna pomoć bili zbrinuti, rekla je sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević gostujući u Jutarnjem programu RTS-a.

– Osim Prihvatilišta za odrasla i stara lica u Kumodraškoj ulici, obezbedili smo i dva dodatna objekta sa kapacitetom od 40 kreveta. Pokrenuli smo otvoreni koncept sistema socijalne zaštite, jer ne želi svako lice koje nema krov nad glavom da ide u smeštaj. Sa nadležnim službama došli smo do rešenja da i tim licima omogućimo određenu vrstu smeštaja. Tako smo pre tri godine otvorili Dnevni centar u Sazonovoj ulici a ove godine dodatno i u Solunskoj. Beskućnici, uz poštovanje svih epidemioloških mera, mogu tu da dođu, da se ugreju, provedu nekoliko sati u tom prostoru, dobiju obrok, paket odeće i higijenska sredstva, a u Solunskoj ulici mogu i da se okupaju. Ukoliko neko lice želi na dalji smeštaj, to se čini putem centara za socijalni rad. Kada neko od sugrađana vidi takvo lice kojem je potrebna neodložna pomoć, treba o tome da obavesti Centar za socijalni rad, Komunalnu miliciju i druge organe, jer svi zajedno koordiniramo svoje aktivnosti i odmah izlazimo na teren – kazala je Nataša Stanisavljević.

Ona je podsetila da je u nepunih mesec dana rada u Sazonovoj i Solunskoj uslugu koristilo 313 lica, kao i da je u saradnji sa Crvenim krstom odštampan liflet koji upućuje korisnike kako da što bolje iskoriste svoja prava.

– Odštampali smo više od 500 primeraka i oni su deljeni baš na lokacijama na kojima se lica bez doma najviše okupljaju. U Prihvatilištu za odrasla i stara lica trenutno imamo 75 korisnika, oni tamo imaju tri obroka, paket odeće, zdravstvenu negu i brigu stručnih radnika. Omogućili smo i licima bez ličnih dokumenata da budu prijavljeni na adresu centara za socijalni rad, čime ih uvodimo u pun sistem socijalne zaštite. Za one koji to ne žele omogućili smo da mogu da dobijaju obrok u narodnim kuhinjama, što je važno, naročito u doba epidemije i hladnog talasa – kazala je sekretarka za socijalnu zaštitu.

Ona je istakla da važnu ulogu u sistemu socijalne zaštite ima i 550 gerontodomaćica koje brinu o više od 2.300 najstarijih sugrađana, naglasivši da su one stalno sa svojim korisnicima i da nikome usluga nije prekinuta.

Govoreći o imunizaciji, Nataša Stanisavljević je podsetila da Ministarstvo zdravlja vodi celu akciju a da će Grad Beograd putem kol centara u svakoj opštini omogućiti onim korisnicima koji nemaju prevoz da se prevezu do mesta za imunizaciju.

– Grad Beograd kao odgovorna samouprava daje svoju potpunu podršku – ministarstvu je ponuđeno i 17 dodatnih punktova za imunizaciju. Važno nam je da najstarijim sugrađanima obezbedimo sve potrebne uslove, a podsetiću da imamo potrebno iskustvo jer smo tokom vanrednog stanja za nekoliko nedelja podelili više od 175.000 paketa najstarijim i drugima koji su bili socijalno ugroženi – kazala je Stanisavljevićeva.

Gradska sekretarka je naglasila da u prihvatilištima nije bilo nijednog slučaja oboljevanja od kovid-19 infekcije, kao i da su gerontodomaćice dobile sva higijenska sredstva i radnu odeću koja je potrebna za adekvatnu brigu o korisnicima.

– Ove godine će početi izgradnja novog objekta u Prihvatilištu za odrasla i stara lica kako bismo proširili kapacitete. Ugovor za projektovanje je potpisan i zadovoljni smo što smo uspeli da rešimo ovaj problem. Nastavljamo i sa obnovom ustanova socijalne zaštite, počećemo gradnju novog objekta za decu sa smetnjama u razvoju, novog centra za socijalni rad i nastaviti rekonstrukciju postojećih. Budžet Sekretarijata za socijalnu zaštitu je veći u odnosu na prošlu godinu, počeli smo sa novom pomoći i za porodilje, i važno nam je da čak i u ovim vremenima, koja su izazov za ceo svet, unapređujemo sistem socijalne zaštite. Ove godine pokrenuli smo i pomoć od 50 miliona dinara za lica koja koriste novčanu socijalnu pomoć i koja nisu radno sposobna, a dodatna pomoć od 10.000 dinara uvedena je i licima starijim od 65 godina koja nemaju nikakva druga primanja sem socijalne pomoći. Tu je i dodatna pomoć nezaposlenim porodiljama i drugim kategorijama, što govori da ne samo da pomoć nikome nije smanjena već je i povećana, što naš sistem socijalne zaštite čini stabilnim i pouzdanim – rekla je Nataša Stanisavljević.