četvrtak, 21. januar 2021.

Radojičić: Sve opštine moraju se razvijati ravnomerno

Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić održao je danas u Starom dvoru sastanak sa predsednicima 17 gradskih opština na kojem se razgovaralo o načinima intenziviranja saradnje i realizaciji opštinskih projekata. Na sastanku su se razmenila mišljenja i o trenutnoj situaciji u vezi sa virusom korona i o tome šta lokalne samouprave mogu da urade po pitanju organizovanja vakcinacije, odnosno omogućavanja starijim sugrađanima da dođu do punktova za vakcinaciju, kao i pomoći oko prijavljivanja starijih sugrađana.

– Razgovarali smo i o intenziviranju saradnje Grada, gradonačelnika i predsednika opština. Složili smo se da su najvažniji pravci ravnomeran razvoj svih opština, te da svaka opština treba da dobije ono što je građanima neophodno. Ovakvi sastanci su važni kako bismo svi zajedno stekli sliku o važnosti različitih projekata u svim delovima grada – istakao je gradonačelnik Radojičić.

Prema njegovim rečima, vrlo značajno pitanje za Grad Beograd i sve opštine jeste pitanje životne sredine i kako realizovati saradnju u toj oblasti.

– Nacrt plana za unapređenje kvaliteta vazduha je na javnoj raspravi, a predsednici opština takođe treba da daju svoje mišljenje u delu gde procene da to može bolje da se uradi – naveo je gradonačelnik.

Kako je naveo, bilo je reči i o problemima koje je svima napravio kovid-19, kao i načinima ublažavanja tih posledica zajedničkim aktivnostima, racionalnim pristupom i radom u cilju nastavljanja projekata značajnih za Beograd.

– Predsednicima opština sam rekao da želim što češće da obilazim opštine, a ideja je da posetim barem jednu sedmično, te da razgovaramo o ključnim izazovima s kojima se susreću, a da mi učinimo sve kako bismo im pomogli. Moramo da razgovaramo i o trenutno aktuelnim infrastrukturnim projektima koje opštine sprovode i koje tek planiraju da realizuju, ali i da vidimo kako to može da se brže i bolje ostvari. Beograd je trenutno najznačajnija lokacija za mnoge investitore, to je već prihvaćeno i ne može se zaustaviti. Tu je velika zasluga predsednika i Vlade, kao i lokalnih samouprava. Upravo lokalne samouprave treba da nam ukažu na primere dobre prakse i na one projekte koje su stanovnici opština osetili da će poboljšati njihov kvalitet života, kako bismo to iskustvo mogli da prenesemo na druge opštine – istakao je Radojičić.

Složili smo se, dodao je, da je važan usklađen rad opština, Grada i Republike, i da to već postoji, ali da uvek ima prostora da se unapredi, a ovo je jedan od načina da i u tom segmentu napravimo još jedan iskorak, a sve u interesu boljeg kvaliteta života građana.

– Ovakvi sastanci postavljaju platformu za unapređenje rešavanja problema i svima stvaraju širu sliku šta i kako se radi – zaključio je gradonačelnik.

Predsednik opštine Surčin Stevan Šuša naglasio je dobru saradnju sa Gradom.

– Surčin je primer dobre politike Grada koja za osnov ima ravnomeran razvoj svih delova Beograda. U našoj opštini prioritet su vodovod i kanalizacija. Na sreću, mali deo opštine nema vodu, a za kanalizaciju još mnogo toga treba da se uradi iako je već završeno 44 kilometra mreže i stvoreni su uslovi za priključenje četiri hiljade objekata – rekao je Šuša.

On se osvrnuo na imunizaciju, naglašavajući važnost što je novi dom zdravlja neposredno pre epidemije kompletno opremljen. Kovid ambulanta radi efikasno, kol centri takođe, dodao je Šuša, i precizirao da je juče vakcinisano oko sto žitelja ove opštine. Šuša je na kraju pozvao sugrađane da se prijave i da se što pre vakcinišu.

Predsednik opštine Novi Beograd Aleksandar Šapić istakao je da je tema sastanka bila saradnja Grada Beograda i gradskih opština.

– Gradonačelnik je izneo predlog plana po kojem bi svake nedelje posećivao jednu opštinu i razgovarao o aktuelnim problemima, temama i projektima. Ovakva praksa je novost, a Opština Novi Beograd je uvek za saradnju, ne samo sa Gradom Beogradom već i sa drugim opštinama i institucijama, a sve u cilju poboljšanja kvaliteta života Novobeograđana – rekao je Šapić.

On je rekao da na Novom Beogradu od pre nekoliko dana funkcioniše kol centar čiji je zadatak što bolja organizacija imunizacije na beogradskoj opštini, koja ima najviše stanovnika.

– Građani se preko kol centra prijavljuju za vakcinaciju, ali takođe mogu da dobiju i sve potrebne informacije o procesu imunizacije – potvrdio je Šapić.   

Predsednik opštine Zemun Gavrilo Kovačević istakao je da je razgovarao sa gradonačelnikom o unapređenju saradnje gradskih opština i Grada Beograda, kao i da Opština Zemun ima solidan broj projekata koji su u različitoj fazi realizacije. Pomenuo je i problem u vezi sa infrastrukturom kanalizacije, ali i da je u toku izrada plana regulacije za fabriku za prečišćavanje vode u Batajnici.

– Primetili smo određene zastoje i probleme u administraciji, ali očekujemo da će se Grad uključiti i ubrzati proceduru – rekao je Kovačević.

Naveo je da je saradnja sa Gradom odlična i da očekuje da će biti još bolja. Opština Zemun je na zahtev građana inicirala još 20 projekata.

– Uz saglasnost gradonačelnika, krajem prošle godine izmenili smo odluku da možemo da intervenišemo u pojedinim delovima Zemuna koje „Gradska čistoća” ne pokriva – dodao je Kovačević.

Takođe, predsednik opštine Zemun pozvao je građane da se prijave za vakcinaciju.