petak, 19. februar 2021.

Vesić: Saradnja šest država unapređuje boks u regionu

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić prisustvovao je danas potpisivanju Deklaracije o regionalnoj saradnji između bokserskih saveza Srbije, BiH, Slovenije, Severne Makedonije, Hrvatske i Crne Gore. Vesić je izrazio dobrodošlicu predsedniku Svetske bokserske federacije Umaru Kremlevu i istakao da je ponosan što se ovaj događaj održava u Starom dvoru, te da će Grad učiniti sve da opravda poverenje država koje danas potpisuju Deklaraciju o regionalnoj saradnji.

– Izražavam dobrodošlicu našim gostima iz Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Severne Makedonije jer oni su ovde kao kod kuće. Želim da im poručim da je Beograd i njihov grad i da su ovde uvek dobrodošli, te da ćemo zajednički sigurno raditi puno. Pripadam generaciji koja je odrastala uz boksere bivše Jugoslavije i svi smo kao deca znali ko je Mate Parlov, Marjan Beneš, Mirko Puzović, Ace Rusevski, braća Kačar. Odrastali smo uz njih i oni su svima bili idoli – istakao je Vesić.

On je dodao da je boks, nažalost, poslednjih godina drugačiji ne samo u Srbiji već i u drugim državama koje danas potpisuju zajedničku ligu.

– Kada se budemo ujedinili i zajednički radili, a dobri su primeri iz drugih sportova gde se tako desilo, verujem da možemo da unapredimo kvalitet ovog sporta, te da će boks napredovati u svim ovim zemljama. Iz te lige će se sigurno pojaviti neki novi ljudi koji će biti idoli mladim generacijama. Uvek je dobro baviti se sportom jer on mlade generacije uči da dobijaju i da gube, da navijaju i da se bave zdravim životom – rekao je Vesić.

Naglasio je da je Beograd grad sporta i uvek se trudi da ohrabri sportske saveze da dovedu u srpsku prestonicu svetska i evropska takmičenja.

– To je pre svega promocija sporta i svako veliko takmičenje utiče na mlade ljude da se bave sportom, a to znači i ulaganje u našu sportsku infrastrukturu jer uvek gradimo nove objekte. To je posebno važno za promociju našeg grada i naše zemlje i zato smo srećni što će Beograd biti domaćin Svetskog prvenstva u boksu, a sledeće godine i domaćin Svetskog dvoranskog prvenstva u atletici – rekao je Vesić.

Posebno je zahvalio Nenadu Borovčaninu, predsedniku Bokserskog saveza Srbije, koji je za kratko vreme mnogo uradio da ovaj sport ponovo zaživi u našoj zemlji.

– Danas stvaramo zajedničku ligu koja će doprineti da se razvije srpski, slovenački, hrvatski, bosanski, crnogorski i makedonski boks, a svi ćemo od toga imati koristi – rekao je Vesić, kojem je danas uručena „zlatna rukavica”.

Predsednik Svetske bokserske federacije Umar Kremlev zahvalio je Vladi Srbije i predsedniku Aleksandru Vučiću jer su podržali razvoj boksa, a takođe i predsednicima nacionalnih bokserskih federacija jer se ujedinjuju zbog sporta i budućnosti dece.

– Danas smo bili svedoci ujedinjenja, tako da boks čeka svetla budućnost. Takođe, treba istaći da razvoj sporta znači zdravlje nacije, posebno u vreme pandemije virusa korona. Iz tog razloga svaka zemlja treba da se bori za razvoj sporta – ukazao je Kremlev.

Ponovio je da se danas šalje primer ujedinjenja i podržao proširenje tog formata funkcionisanja.

– Naš zadatak je težak jer treba da stvorimo uslove za sportiste, da skupimo decu sa ulice i omogućimo im ostvarenje sna – zaključio je Umar Kremlev.

Direktor TV Arena Nebojša Žugić je podsetio da je boks u prethodnom periodu spao na „niske grane”, ali da se nada kako će se ovim projektom vratiti na mesto koje mu i pripada.

– Svi znamo koliko su medalja bokseri doneli u ovaj region. Televizijska promocija je najbolji način da se omladina podseti na značaj ovog sporta, a uz medijsku pratnju TV Arena očekuje nas veliki spektakl – objasnio je Žugić.

Prema njegovim rečima, Srbija je zemlja koja ima ozbiljan savez, boksere i takmičenja.

Događaju su prisustvovali gradska sekretarka za sport i omladinu Dragana Belojević i direktor „Arene Beograd” Goran Grbović. Osim Grada Beograda, projekat saradnje podržali su i predsednik Republike Srbije, Vlada Srbije i MTS.