ponedeljak, 22. februar 2021.

Vesić: Pripremili smo 20 hiljada flajera sa uputstvom o ponašanju posle vakcinacije

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić je izjavio da je Grad Beograd u saradnji sa Gradskim zavodom za javno zdravlje pripremio 20 hiljada flajera sa uputstvima za građane koji su se vakcinisali da bi znali kako treba da se ponašaju posle primanja vakcine.

On je dodao da je u svim zemljama, pa i u Srbiji, posle prve doze vakcine dolazilo do opuštanja stanovništva i do privremenog povećanja broja zaraženih.

– Kako bi građani razumeli da vakcinacija ne znači apsolutnu zaštitu, doneli smo odluku i sa Gradskim zavodom za javno zdravlje pripremili uputstva kako bi građani znali na koji način mogu dalje da se zaštite. Naime, to ne znači da epidemiološke mere ne treba više da se poštuju nakon revakcinacije, jer iako smo zaštićeni, i dalje možemo biti prenosioci virusa. Na ovaj način se pokazuje kako Grad brine o sugrađanima – rekao je Vesić.

On je naglasio da je u Beogradu do jutros vakcinisano oko 237 hiljada građana, a revakcinisana je 121 hiljada građana. To znači da se približavamo cifri od 20 odsto punoletnog stanovništva koje će se vakcinisati u Beogradu.

– Uz one koji su preležali virus korona i stekli antitela, približavamo se kolektivnom imunitetu kako bismo mogli da nastavimo sa normalnim životom i aktivnostima pre korone, uz pojedine mere koje će ostati na snazi – objasnio je Vesić.

Gradska sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević je istakla da će flajeri sa uputstvima biti distribuirani ka svim domovima zdravlja, „Belekspocentru”, Beogradskom sajmu, ka opštinama, Gradskom zavodu za javno zdravlje, kao i Institutu za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut”. Na taj način će svaki građanin koji se imunizovao ili želi da se vakciniše, moći da dobije sve potrebne informacije.

Ona je podsetila da je za dva meseca rada kol centara na teritoriji grada Beograda ostvareno više od 120 hiljada poziva, odnosno pozvalo ih je 30 odsto ljudi.

– Za imunizaciju se putem kol centara prijavilo ukupno 42 hiljade ljudi, odnosno više od 15 odsto od ukupnog broja penzionera, a u ovom periodu prevezeno je više od dve hiljade ljudi – rekla je Stanisavljevićeva.