ponedeljak, 1. mart 2021.

Gradonačelnik Radojičić sa ambasadorom Kazahstana posadio 50 novih stabala

Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić, zajedno sa ambasadorom Kazahstana Gabitom Sizdikbekovim, simbolično je zasadio stablo u sklopu akcije „Drvo za Beograd”. Ovog puta zasađeno je pedeset stabala, precizirao je Radojičić, i to nedaleko od spomenika kazahstanskom pesniku i umetniku Žambilu Žabajevu.

– Radujem se kada sa našim prijateljima možemo da uradimo nešto lepo i dobro za Beograd, a nema ništa lepše nego da se zasadi novo drveće koje će doprineti čistijem vazduhu u Beogradu. Akcija „Drvo za Beograd” traje skoro dve godine i do sada smo posadili 1.500 stabala. Ovakvim događajima negujemo naša prijateljstva, a sa druge strane dajemo doprinos da Beograd bude zeleniji i zdraviji grad – rekao je gradonačelnik.

Radojičić je zahvalio ambasadoru Kazahstana, podsećajući da je imao priliku da sa predsednikom bude u Astani koja je, prema njegovim rečima, predivna i organizovana.

– Ovo je mali doprinos na putu ka tome da Beograd dostigne nivo razvijenosti kakav je Astana već uspela da dostigne. Beograd je za mene jedan od najlepših gradova na svetu i važno je da ga sa našim prijateljima dalje razvijamo. Sve su ovo elementi prijateljstva, uključujući i trud ambasadora da nam se obrati na srpskom jeziku. Sve to svedoči o našim jakim vezama koje će vremenom biti još jače i bolje – istakao je Radojičić.

Ambasador Kazahstana Gabit Sizdikbekov zahvalio je Gradu Beogradu na pozivu za učestvovanje u ovoj inicijativi. On je, kako je rekao, uveren da će primena ovog projekta doprineti ozelenjavanju prestonice, ali i jačanju prijateljskih odnosa između naših zemalja. Zbog toga je „Aleja srpsko-kazahstanskog prijateljstva” dobila to ime.

– Kazahstan danas slavi Dan zahvalnosti. Ovaj praznik je posvećen jedinstvu i prijateljstvu našeg naroda. Danas je Ambasada Kazahstana, u saradnji sa Gradskom upravom, učestvovala u ekološkoj inicijativi „Drvo za Beograd”. Uz tehničku podršku JKP „Zelenilo – Beograd” zasađena su mlada stabla u blizini spomenika Žambilu Žabajevu – objasnio je Sizdikbekov.

On je podsetio da se 10. decembra ove godine obeležava 25 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa između Kazahstana i Srbije.