sreda, 3. mart 2021.

Vesić: Osamnaest godina Beogradskog festivala igre

Program Beogradskog festivala igre, koji se održava po 18. put pod sloganom „Enjoy dance”, počeće 23. marta u našem glavnom gradu, najavljeno je danas na konferenciji za novinare u Domu Narodne skupštine. O manifestaciji su govorili zamenik gradonačelnika Goran Vesić, predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić, ministarka kulture i informisanja Maja Gojković, direktorka festivala Aja Jung, ambasadori zemalja čije će trupe nastupiti na festivalu, kao i predstavnici sponzora.

Goran Vesić je istakao da je ponosan što je Srbija jedna od retkih zemalja Evrope u kojoj se festivali održavaju i u kojoj život nije stao.

–  To je najbolja poruka pred početak Beogradskog festivala igre jer želimo da 2021. bude godina u kojoj ćemo se vratiti normalnom životu, a ovaj festival je jedan od najboljih dokaza da će tako i biti – rekao je Vesić.

Uputio je čestitke povodom 18. rođendana festivala i podsetio koliko je prošle godine, na početku pandemije i uvođenja vanrednog stanja, bilo teško organizovati Beogradski festival igre.

– Zahvaljujem Aji Jung, koja je za ovih osamnaest godina svojom energijom i zalaganjem uspela da napravi svetski festival u Beogradu. Ona je svakako najzaslužnija, a Ministarstvo kulture i informisanja i Grad Beograd uvek su bili tu da podrže ovaj događaj. Podršku pružaju i mnogobrojne ambasade i drugi kulturni centri, ali je Beogradski festival igre pre svega delo Aje Jung i treba da joj budemo zahvalni zbog svega što organizovanje takvog događaja donosi našem gradu. Drago mi je da je od pretprošle godine uvedena praksa da određeni delovi ovog festivala budu organizovani van Beograda. To je dobro jer je Srbija suviše mala zemlja da bi ovakvi festivali bili organizovani samo u jednom gradu, naročito kada je u pitanju ovoliko kvalitetan program. Dobro je da i stanovnicima drugih gradova bude pružena prilika da uživaju – rekao je Vesić.

Neposredno pre zvaničnog programa ovogodišnjeg Beogradskog festivala igre trebalo bi da u Beogradu i Novom Sadu nastupi „Njujork siti balet”.

– To je veliki uspeh i velika pobeda Beograda, posebno jer smo Aja Jung i ja vodili veliku borbu kako bi „Njujork siti balet” gostovao u Beogradu prošle godine u martu, ali su, nažalost, stigli samo do Budimpešte, odakle su vraćeni u SAD. Prvo je trebalo da nastupe u regularnim uslovima, pa smanjenim kapacitetom u gledalištu, a potom da događaj bude organizovan bez publike, uz prenos na javnom servisu, ali na kraju ni do toga nije došlo. Nadam se da će ove godine prvo Novosađani, a potom i Beograđani moći da uživaju u nastupu „Njujork siti baleta” i da nas neke nove mere neće sprečiti u tome kao pre godinu dana. Već godinu dana živimo sa pandemijom i vreme je da se polako „otvaramo” i počnemo normalnije da živimo – dodao je Vesić.

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić izrazio je zadovoljstvo što se nastavlja sa lepom tradicijom da Beogradski festival igre na ovom mestu, u Narodnoj skupštini, najavljuje svoje novo izdanje.

– Zadovoljstvo je još veće jer danas pokazujemo da umetnost može pobediti epidemiju, koja već godinu dana remeti naš svakodnevni život, posebno kada je kulturna scena u pitanju. Beogradski festival igre, jedan od najznačajnijih kulturnih brendova Beograda i Srbije, u najtežim okolnostima pokazuje da je vitalan, ne odustaje od svoje misije da osamnaesti put okupi autore i ljubitelje umetnosti igre iz čitavog sveta. Republika Srbija i na ovaj način daje podršku festivalu igre kao jednom od najznačajnijih kulturnih programa čiji smo domaćini i organizatori. U Beogradu i Novom Sadu ugostićemo 17 kompanija iz 11 zemalja, a biće i filmskih i edukativnih programa – najavio je Dačić.

Ministarka kulture i informisanja Maja Gojković objasnila je da je ovaj festival ljudima u Srbiji i regionu omogućio da prisustvuju predstavama svetskih kompanija.

– Važno je što se i ove godine održava festival. Kulturna scena je jaka i publika je željna kvalitetnih sadržaja. Sve karte su davno rasprodate, a mi šaljemo pozitivnu sliku da za kulturu ima mesta u našem društvu i da su veliki umetnici rado viđeni pred našom publikom – istakla je ministarka.

Zamenica šefa Delegacije Evropske unije u Srbiji Mateja Norčić Štamcar izjavila je da se promocija umetnosti i kreativnih industrija u Evropi nalazi među ciljevima Evropske unije.

– Od početka naše saradnje fokusirali smo se na obrazovne aktivnosti usmerene na mlade plesače i studente plesa, pre i tokom glavnog programa Beogradskog festivala igre. Tokom tih godina smo novim generacijama studenata Univerziteta u Beogradu na raznim tribinama i radionicama zajedno predstavili programe festivala. Konkretne inicijative koje podržavamo posvećene su tome da se svim građanima omogući pristup kulturi. Evropska unija uspostavlja partnerstva i sa filmskim festivalima, kulturnim izložbama, koncertima i konferencijama tokom čitave godine. Evropska unija takođe finansira mnoge festivale i kulturne događaje u Srbiji poput Festa, Bitefa i Beogradskog festivala igre. Želeli smo da se obratimo što široj grupi ljudi posebnim izložbama na ulicama, u parkovima ili putem društvenih mreža koje će promovisati mlade i talentovane umetnike. Ova izložba će predstaviti oko 20 mladih studenata koji pohađaju profesionalne baletske i muzičke škole i koji su vredno radili i u ovim teškim uslovima pandemije – rekla je Mateja Norčić Štamcar i poželela svima uspešan festival.

Direktorka Beogradskog festivala igre Aja Jung istakla je da je ovo osmi put da se u Narodnoj skupštini organizuje prva konferencija ovog festivala. Zahvalila je predsedniku Narodne skupštine Ivici Dačiću, kao i ministarki Maji Gojković, koja je u prethodnom periodu otvorila Narodnu skupštinu za umetničke sadržaje. Takođe, zahvalila je i Gradu Beogradu na svesrdnoj podršci, kao i svim ambasadama i institucijama kulture koje su uzele učešća u organizaciji.

Uprkos pandemiji koja je umnogome ostavila traga na prošlogodišnje izdanje festivala, Aja Jung je navela da je našla dva razloga da se i dalje istraje u organizaciji – „program i inat”. Publika je verna, na neke predstave čeka duže od godinu dana, i ona je takođe razlog više.

Trebalo bi da festival počne predstavom koja nosi naziv „Normalno”, sa željom da zaista sve i bude po tom naslovu, naglasila je ona i dodala da se ne zna kada će se festival završiti, verovatno do kraja ove godine, te da će to biti „pravi maraton igre u inat vremenu”.

O podršci festivalu na današnjoj konferenciji za novinare govorili su i ambasadori Francuske, Švajcarske, Italije, Izraela, Belgije i Grčke, kao i predstavnici sponzora „Visa” i „Erste banke”.