petak, 5. mart 2021.

Duplo izdanje Martovskog festivala od 22. do 28. marta

Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma – Martovski festival, biće održan od 22. do 28. marta u Domu omladine, najavio je danas predsednik Organizacionog odbora ovog festivala i pomoćnik gradonačelnika Beograda Andreja Mladenović.

Mladenović je podsetio da festival prošle godine zbog pandemije virusa korona nije održan, iako je bio pripremljen, te da će ove godine biti održano 67. i 68. izdanje.

– Martovski festival je žilava kulturna manifestacija koja je izdržala sva iskušenja od nastanka 1959. godine. Nadam se da će epidemiološka situacija biti povoljna, kako bi se festival zaista održao i polako počeo da nas vraća u normalne tokove života, što je oduvek i bila odlika ovog festivala – ukazao je Mladenović na konferenciji za novinare u Domu omladine Beograda.

Sve mere propisane od Republičkog kriznog štaba biće ispoštovane, istakao je Mladenović.

– Trudimo da se da organizovanjem festivala ne ugrozimo ničije zdravlje, ali i da vratimo normalnost u naše živote. Biće bezbedno, ali i uzbudljivo u smislu repertoara koji je zaista dobro pripremljen – naveo je Mladenović i istakao je da su festival podržali Ministarstvo kulture i informisanja, Filmski centar Srbije, Sekretarijat za kulturu Grada Beograda i kompanija „Lukoil”.

Gradski sekretar za kulturu Ivan Karl je podsetio da je Martovski festival manifestacija od posebnog značaja za grad Beograd.

– Bitno je da manifestacije nastave da se održavaju uz poštovanje svih epidemioloških mera koje su na snazi. Martovski festival je prvi u nizu manifestacija koje ove godine čekaju duplo izdanje i koje su odgođene zbog virusa korona, poput Filmskog festivala u Sopotu i BITEF-a, ali i dodele Nagrada Grada Beograda za 2019. i 2020. godinu – najavio je Karl.

On je tokom aprila najavio održavanje 49. FEST-a i manifestacije „Dani Beograda”, uz uslov da zdravstvena situacija bude povoljna, kao i festivale koji su predviđeni za jesen u prestonici Srbije.

Umetnički direktor Martovskog festivala Dejan Dabić je istakao da će se u okviru duplog festivala na repertoaru naći blizu 100 ostvarenja iz zemlje i inostranstva. Imaćemo veoma kvalitetan program koji će podrazumevati dve takmičarske selekcije, za prošlu i ovu godinu, najavio je Dabić, te dodao da je ostvarena saradnja sa značajnim evropskim festivalima slične orijentacije.

On je najavio povratak gran pri nagrade za najbolje ostvarenje bez obzira na kategoriju, te da će žirijem predsedavati istaknuti reditelj Želimir Žilnik.

Cena ulaznica ostaje ista –  200 dinara, dok studenti filmskih akademija uz indeks mogu besplatno da posećuju projekcije, navela je Milica Ševarlić u ime Doma omladine, organizatora festivala.