nedelja, 7. mart 2021.

Radojičić: Ugostitelji ispoštovali nove mere, izvršeno 818 kontrola

Gradonačelnik prof. dr Zoran Radojičić izjavio je da je tokom vikenda u Beogradu izvršeno 818 kontrola, da je ispražnjeno 10 objekata i naplaćeno 120 kazni zbog nepoštovanja epidemioloških mera u borbi protiv virusa korona.

On je za TV Prva naglasio da noćas nije bilo kršenja mera u ugostiteljskim objektima, ali i dodao da je bilo okupljanja građana u privatnim stanovima.

– Ugostitelji su ispoštovali nove mere Kriznog štaba, ali ostaje da apelujemo na stanovništvo da se ne organizuju privatna okupljanja jer ona ugrožavaju njihovo zdravlje, njihovih bližnjih i ostalih građana – ukazao je prvi čovek prestonice.

On je istakao da je individualna odgovornost ključna u borbi protiv pandemije, ali i da su mere Kriznog štaba bitne u toj borbi.

– Ogroman teret je na članovima Kriznog štaba, jer su oni, pored lekara i medicinskog osoblja, izneli ovu pandemiju koja traje već godinu dana. Naravno, tu smo i mi ostali koji pokušavamo da nađemo balans između epidemiološko-medicinskih stavova i stavova koji čuvaju privredu. Mislim da je na poslednja dva sastanka Krizna štaba nađena mera koja će zaustaviti novo povećanje broja obolelih – naveo je Radojičić.

On je istakao da je prisustvovao sastanku predsednika Aleksandra Vučića sa ambasadorkom Kine Čen Bo o kapitalnim infrastrukturnim projektima u Srbiji i Beogradu.

– Zaključak sastanka je da nam je Kina izuzetno puno pomogla u borbi protiv pandemije. Izuzetno je važna nova dostava 500.000 „sinofarm” vakcina, kako bismo mogli da nastavimo sa vakcinacijom stanovništva – ukazao je gradonačelnik.

U Beogradu je vakcinisano skoro 500.000 građana, od kojih je više od 50 odsto starijih od 65 godina primilo vakcinu, i njih preko 45 odsto starijih od 75 godina, precizirao je Radojičić.

– Imali smo sreću što je predsednik uspeo da obezbedi vakcine, što Ministarstvo zdravlja dobro organizuje imunizaciju stanovništva, a Grad Beograd daje maksimalnu podršku u organizaciji tog procesa. U tom segmentu možemo da budemo ponosni i zahvalni Narodnoj Republici Kini na sveobuhvatnoj podršci – naveo je Radojičić i pozvao građane da se vakcinišu, jer je to jedini način da pobedimo virus.

Kada je reč o infrastrukturnim projektima koji se u prestonici Srbije izvode sa kineskim kompanijama, Radojičić je podsetio da se radi obilaznica oko Beograda, takođe i da je predviđena konekcija auto-puta „Miloš Veliki” sa Novim Beogradom.

– Projekat prerade otpadnih voda i fabrike u Velikom selu su od izuzetnog značaja, jer će rešiti 70 do 80 odsto direktnih kanalizacionih ispusta u beogradske reke. Do kraja godine počinje izgradnja crpne stanice na beogradskom ušću, pod nazivom „Ušće nova”, koja će prikupljati otpadne vode iz Zemuna i Novog Beograda i kroz kanalizacioni sistem od 30 kilometara stizati do Velikog sela – najavio je gradonačelnik.

On je podsetio da su u planu ili se već sprovode i drugi značajni projekti.

–Održan je sastanak sa Nemačko-srpskom privrednom komorom u kojoj posluje više od 400 firmi. Sa kompanijom „Simens” već realizujemo projekat adaptabilnog kontrolisanja saobraćaja u Beogradu. Predviđeno je da se taj sistem postavi na 322 raskrsnice i na taj način ubrza protok saobraćaja. U ovom trenutku je 55 raskrsnica organizovano na taj način, uglavnom u delu Bulevara Dimitrija Tucovića i rezultati su već vidljivi – zaključio je Radojičić.