ponedeljak, 8. mart 2021.

Radojičić: „Gradske pijace” posluju domaćinski i rade na unapređenju poslovanja

Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić obišao je danas Palilulsku pijacu i uverio se da najsavremeniji objekat gradskih pijaca u Beogradu funkcioniše besprekorno, uz poštovanje epidemioloških mera. Pripadnice lepšeg pola, koje su se ovog jutra zatekle na pijaci „Palilula”, kao i dame koje rade u nekom od objekata, od gradonačelnika su povodom 8. marta dobile cveće.

Radojičić je podsetio da pijaca „Palilula” funkcioniše već godinu dana i istakao da je veoma zadovoljan načinom na koji se odvija poslovanje ovog objekta.

– Radnim danima Palilulsku pijacu poseti u proseku oko 3.000 sugrađana, dok je vikendom taj broj oko 4.000. Ovo je vrlo savremen objekat koji se prostire na četiri nivoa, sa savremenim konceptom organizacije. U izgradnju ovog objekta uloženo je oko 12 miliona evra, a u pitanju su sredstva koja su obezbeđena od JKP „Gradske pijace”, odnosno od prihoda preduzeća. „Gradske pijace” posluju domaćinski, ulažu novac u nove objekte i rekonstrukciju postojećih, što će biti trend i u budućnosti. Palilulska pijaca zauzima površinu od 12.000 kvadratnih metara, a trebalo bi naglasiti da se od početka pandemije striktno vodi računa o poštovanju epidemioloških mera. Na ulazima se nalaze redari, postoje dezo-barijere, kao i barijere na tezgama koje sprečavaju širenje virusa minimizujući kontakt između kupaca i prodavaca. U prethodnom periodu JKP „Gradske pijace” radilo je na rekonstrukciji još nekoliko objekata, pa je tako 2018. godine obnovljena pijaca na Banjici, dok je na Zemunskoj pijaci rekonstruisan Žitni kantar, koji danas funkcioniše kao ribarnica – rekao je Radojičić.

Prema njegovim rečima, pijace su veoma značajne za funkcionisanje grada, dok u poslednje vreme predstavljaju i turističku atrakciju.

– U velikim evropskim gradovima ljudi vole da vide i posete lepo organizovane pijace, što je takođe želja Grada Beograda. Kao što je rekao Momo Kapor, „pijace su ambasade našeg sela”. Palilulska pijaca je primer kako bi sve to trebalo izgleda. Plan za naredni period uključuje dalji rad na unapređenju gradskih pijaca u Beogradu, a podsetiću da je završena prva faza rekonstrukcije Kalenić pijace, koja je koštala oko dva miliona evra – naglasio je gradonačelnik.

On je dodao da se u okviru projekta „Zeleni grad” nalazi i druga faza rekonstrukcije Kalenić pijace, čija je projektovana vrednost radova između 11 i 12 miliona evra.

– Vodiće se računa o ekološkim konceptima, što je jedan od razloga zbog kojih Evropska unija želi da nastavi da ulaže novac. Druga faza rekonstrukcije Kalenić pijace podrazumeva postavljanje solarnih panela, kako bi se koristila solarna energija. Biće postavljeni i punjači za električne automobile, kao i savremeni ekološki koncept osvetljenja. U ovom trenutku nalazimo se u fazi pripreme za realizaciju tog projekta. Veoma je značajan i projekat za tržni centar na otvorenom na Novom Beogradu, koji nas takođe očekuje u narednom periodu. Idejno rešenje postoji i trenutno se radi na izradi tehničke dokumentacije. Javno komunalno preduzeće „Gradske pijace” funkcioniše dobro, posluje domaćinski i prihode ulaže u dalje unapređenje poslovanja – poručio je Radojičić.

Događaju je prisustvovao direktor JKP „Gradske pijace” Bojan Bajagić.