utorak, 9. mart 2021.

Nikodijević: Vakcinisano više od 50 posto populacije od 65 do 75 godina

Predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević obišao je danas punkt za vakcinaciju na Beogradskom sajmu i tom prilikom za TV Prva izjavio da je zainteresovanost za vakcinaciju velika i da ceo postupak kratko traje. Prioritetna grupa su najstariji sugrađani.

– Vakcinisano je više od 50 posto sugrađana između 65 i 75 godina, a nešto manji procenat je u populaciji starijoj od 75 godina. Imamo još ugroženih kategorija. To je radno sposobno stanovništvo koje je zbog prirode posla u neposrednom kontaktu sa ljudima. Imali smo sastanak sa Privrednom komorom i definisali smo neke prioritete. Prethodne nedelje smo vakcinisali radnike komunalnih preduzeća, predškolskih ustanova i taksiste, a sledeći na listi prioriteta su ugostitelji. Srbija ima dovoljno vakcina za sve građane i do ovog trenutka je vakcinisano 23 posto stanovništva. Takođe, veliki sistemi ne mogu da trpe. Zbog toga smo organizovali imunizaciju i u velikim firmama i fabrikama. Da ne bismo gubili vreme, zaposleni će se prijavljivati kod poslodavca i nakon toga će biti organizovana imunizacija – precizirao je Nikodijević.

On je objasnio da je u obodnim opštinama zainteresovanost nešto slabija, ali da će se u saradnji sa Ministarstvom zdravlja ova statistika popraviti.

– Omogućiće se i bolja informisanost građana iz tih delova grada i radiće se na većem broju punktova, a formirani su i mobilni timovi koji će ići po selima i organizovati imunizaciju građana. Starijim sugrađanima će biti omogućeno i da se prijave na licu mesta, bez prijave na portalu eUprave – istakao je Nikodijević.

Prema njegovim rečima, portal eUprava odlično funkcioniše i izuzetno je lak za korišćenje. Za one koji ne znaju kako da se prijave obezbeđena je tehnička podrška. Građani se registrovanjem automatski ubacuju u sistem koji šalje obaveštenja o vremenu vakcinacije i revakcinacije.

Osvrćući se na sednicu Kriznog štaba, rekao je da se Grad Beograd neće mešati, ali da je stav Grada da privreda mora da radi. Predsednik Skupštine grada je pozvao sve građane da se prijave za imunizaciju i tako doprinesu postizanju kolektivnog imuniteta i vraćanju u normalne životne tokove.