utorak, 16. mart 2021.

Vesić: Rukavišnjikov će raditi park na prostoru „Marine Dorćol”

Ruski vajar Aleksandar Rukavišnjikov biće zadužen za uređenje konceptualnog parka na prostoru „Marine Dorćol”, koji će se nalaziti u blizini nekadašnje termoelektrane gde će biti preseljen Muzej Nikole Tesle.

U parku će se nalaziti skulpture koje će Rukavišnjikov raditi zajedno sa mladim vajarima iz Srbije i drugih zemalja sveta, dogovoreno je danas u Moskvi na sastanku Rukavišnjikova i delegacije Beograda.

Delegaciju Beograda, koja boravi u dvodnevnoj poseti ruskoj prestonici, predvodi zamenik gradonačelnika Goran Vesić, koji je podsetio da je Rukavišnjikov autor spomenika Stefanu Nemanji na Savskom trgu u Beogradu.

– Razgovarali smo o novom projektu koji će raditi u Beogradu, a to je uređenje konceptualnog parka po ugledu na park Guelj u Barseloni – preneo je Vesić novinarima nakon sastanka.

Dogovoreno je, kaže, da to bude prostor površine oko 6,6 hiljada kvadratnih metara ispred stare termoelektrane „Snaga i svetlost” na Dorćolu.

– U narednih mesec-dva usvojićemo plan detaljne regulacije za taj deo grada. Počećemo da radimo linijski park na mestu gde je nekada išla pruga, a kada je u pitanju termoelektrana „Snaga i svetlost”, zajedno sa Vladom Srbije započećemo njenu rekonstrukciju kako bi tu bio premešten Muzej Nikole Tesle – rekao je Vesić.

Podsetio je da se sadašnji Muzej Nikole Tesle u Krunskoj ulici nalazi na 300 kvadrata i da ima više od 120.000 posetilaca godišnje, a da će se, kada bude premešten u objekat stare termoelektrane, prostirati na skoro 10.000 kvadrata.

– Ispred muzeja biće urađen park do reke. Posebno sam srećan što je Rukavišnjikov predložio da taj park radi sa mladim srpskim, ruskim i vajarima iz drugih zemalja sveta, tako da to neće biti samo njegovo već i delo tih mladih vajara koji će na taj način moći mnogo toga da nauče – rekao je Vesić.

Pojasnio je da će u parku biti postavljene savremene skulpture, potpuno drugačije od spomenika Stefanu Nemanji na Savskom trgu.

– Mislim da će se naši ljudi koji Rukavišnjikov rad upoznaju samo posmatrajući spomenik Stefanu Nemanji iznenaditi, jer on je zaista veliki vajar koji ima vrlo širok dijapazon interesovanja i veoma je uspešan u pravljenju različitih skulptura – rekao je Vesić.

On je naveo je da Rukavišnjikov imao nameru da otvori svoju akademiju u Beogradu.

– Verujem da će to pomoći da naši vajari uče od jednog od najboljih na svetu, da postanu još bolji, te da u našoj zemlji mogu da steknu svetsko obrazovanje koje do sada nisu mogli – rekao je Vesić.

Rukavišnjikov je izrazio zadovoljstvo što će zajedno sa mladim vajarima biti zadužen za uređenje parka i dodao da još uvek ne zna kako će skulpture izgledati i kojih će dimenzija biti, ali da mu je drago što će park biti blizu Dunava.

– Uvek je prijatno kada je park u blizini vode – rekao je Rukavišnjikov.

Osim zamenika gradonačelnika, u delegaciji Beograda su pomoćnik gradonačelnika Andreja Mladenović, zamenica predsednika Skupštine grada Andrea Radulović, direktor JKP „Beogradski metro i voz” Stanko Kantar, gradski sekretar za javni prevoz Jovica Vasiljević, direktorka Muzeja grada Beograda Jelena Medaković, savetnik zamenika gradonačelnika Aleksandar Kemiveš i savetnica zamenice predsednika Skupštine Beograda Kristina Lukić.