sreda, 31. mart 2021.

Uskoro konkurs za spomenik Diani Budisavljević

Sednica Odbora za podizanje spomenika Diani Budisavljević, kojoj je predsedavao zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, održana je danas u Starom dvoru. Sastanku je prisustvovao glavni urbanista Marko Stojčić, zamenica predsednika Skupštine grada Andrea Radulović, kao i direktorka Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Beograda Olivera Vučković. Vesić je precizirao da je ovo bila treća sednica, te da je došlo vreme da se raspiše konkurs.

– Grad Beograd će narednih dana raspisati konkurs putem kojeg će pozvati vajare, arhitekte i umetnike da se jave i predlože rešenje za spomenik. Takođe, danas smo izabrali žiri koji će odlučivati o izgledu budućeg spomenika i ovom prilikom izražavam veliko zadovoljstvo što su u njemu ljudi koji imaju veliki lični ugled i koji će dati svoj doprinos da spomenik bude onakav kakav Diana Budisavljević i zaslužuje – rekao je Vesić.

Precizirao je da je predsednik tog žirija Leon Kojen.

– Očekujemo da do kraja ove, eventualno početkom sledeće godine Beograd konačno dobije spomenik koji čekamo duže od osam decenija – istakao je Vesić.

Leon Kojen je rekao da podizanjem spomenika Diani Budisavljević Beograd vraća dug koji traje decenijama, znatno više od pola veka.

– Pod komunističkim režimom njeno plemenito delo čudesnih razmera bilo je skrivano, ostalo je nepoznato generacijama i generacijama ljudi. Posle pada komunizma sve se nastavilo kako je i započeto 1945. godine. Beograd ne samo da nema spomenik Diani Budisavljević nego nema ni spomenik jasenovačkim i drugim žrtvama ustaškog terora. Nadam se i uveren sam da će se to ispraviti narednih godina. Kultura sećanja u Srbiji nije ono što bi morala da bude i svaki korak kojim se to ispravlja dobrodošao je i ima veliki značaj. Nadam se da ćemo dobiti i umetnički i moralno adekvatne značajne predloge i da ćemo moći da izaberemo umetničko ostvarenje koje će dostojno svedočiti o velikom podvigu Diane Budisavljević – istakao je Kojen.