ponedeljak, 5. april 2021.

Radojičić: Obeležavamo 80 godina od bombardovanja Beograda u Drugom svetskom ratu

Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić najavio je da Grad Beograd u saradnji sa Ruskim centrom za nauku i kulturu „Ruski dom” organizuje program povodom 80 godina od bombardovanja Beograda i napada nacističke Nemačke na Kraljevinu Jugoslaviju u Drugom svetskom ratu, 6. aprila 1941. godine.

– Tačan broj ljudi koji su izgubili život u ovom stravičnom činu agresije nikada nije tačno utvrđen, ali se procenjuje da je nastradalo između 2.200 i 4.000 ljudi. Manifestacije organizujemo u znak sećanja na ovaj tragični događaj u našoj istoriji. Na ovaj način želimo da odamo počast nastradalima i da održimo sećanje na herojstvo poginulih pilota Jugoslovenskog kraljevskog ratnog vazduhoplovstva, među kojima su bila i tri ruska pilota – rekao je gradonačelnik Radojičić.

Centralnu izložbu tematskih radova pripremio je „Ruski dom” uz podršku Grada Beograda i Fondacije „Besmrtni puk Srbija”. Gradonačelnik je istakao da će postavka u znak sećanja na ovaj događaj biti otvorena na Trgu republike 6. aprila u 13 časova. Kako je dodao, na izložbenoj vitrini „Ruskog doma” biće predstavljena foto-dokumentarna izložba „Zločin ne zastareva”.

– Pozivam sve naše sugrađane da posete ove izložbe i da se ponovo sete herojstva ovih hrabrih ljudi, koji su do poslednjeg daha branili svoju otadžbinu. Građani će imati priliku da vide ekskluzivne arhivske materijale iz zbirke Muzeja grada Beograda, od kojih će neki biti predstavljeni javnosti prvi put. Izložbu će pratiti i virtuelni sadržaj koji će biti dostupan skeniranjem QR koda – rekao je gradonačelnik.

U Vaznesenjskoj crkvi će biti služen parastos nedužnim žrtvama šestoaprilskog bombardovanja, a na Novom groblju će biti položeni venci na Spomen-groblje žrtvama bombardovanja i palim ruskim braniocima Beograda 1941. godine.