sreda, 7. april 2021.

Vesić: Biciklistička trka Beograd–Banjaluka spaja dva bratska grada

Ove godine, 22. aprila ponovo će iz Beograda, sa Trga republike, startovati trka Beograd–Banjaluka, istakao je zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, koji se u Starom dvoru sastao sa Vladimirom Kuvaljom, direktorom Međunarodne biciklističke trke Beograd–Banjaluka. Prijemu je prisustvovala i sekretarka za sport i omladinu Dragana Belojević.

– U Beogradu se organizuje mnogo sportskih manifestacija, svetska i evropska prvenstva, ali jedna od najdražih manifestacija nam je trka Beograd–Banjaluka. To je biciklistička trka koja spaja dva bratska grada i jedan narod, zato nam je toliko važna i zato se sa toliko pažnje odnosimo prema njoj. Posebno sam ponosan na činjenicu da ćemo sutra u Beogradu vakcinisati 20 biciklista i članova saveza iz Republike Srpske i tako im omogućiti da mogu da učestvuju na velikim svetskim takmičenjima. Želimo da zaštitimo njih i njihove porodice, te da im pomognemo da Republiku Srpsku predstavljaju gde god mogu – istakao je Vesić.

Precizirao je da će tu biti i biciklisti Severne Makedonije te da će ova trka jednim delom biti i humanog karaktera.

– Srbija ima dovoljno vakcina, pokazala je da vodi računa i kada su u pitanju lekari iz Republike Srpske, ljudi koji su dolazili da se ovde vakcinišu, a sada su na red došli i biciklisti. Ove godine trka će krenuti sa Trga republike, ići će do Slavije, spustiti se do Savskog trga i spomenika Stefanu Nemanji i nastaviti dalje prema Obrenovcu. Trci su se priključila još dva grada, Obrenovac i Šabac. Sve je više gradova učesnika i smatram da je dobro da svi gradovi kroz koje trka prolazi budu potpuno uključeni u njenu organizaciju – istakao je Vesić.

Vladimir Kuvalja, direktor Međunarodne biciklističke trke Beograd–Banjaluka, podsetio je da je ova trka zajednički projekat Srbije, Republike Srpske i oba biciklistička saveza.

– Ova trka je u Republici Srpskoj postigla veliki uspeh, a zahvaljujući Gradu Beogradu i Goranu Vesiću, koji se lično zalaže da ova trka traje i dalje, možemo računati na njenu budućnost. Trka će obuhvatiti trasu od Beograda do Obrenovca, potom preko Šapca do Bijeljine, Vlasenice, Prijedora sve do Banjaluke. Trka Beograd–Banjaluka, uprkos svim iskušenjima pandemije, još uvek je u kalendaru prve kategorije i zahvaljujem Gradu Beogradu na prilici da se naši biciklisti vakcinišu, što će im omogućiti da nastupaju u inostranstvu – kazao je Kuvalja.

On je tokom prijema zameniku gradonačelnika Goranu Vesiću uručio zahvalnicu za dobru organizaciju prošlogodišnje trke.

Sekretarka za sport i omladinu Dragana Belojević je izrazila veliko zadovoljstvo organizacijom ove biciklističke manifestacije, naglasivši da je  ona dobra za Beograd jer će animirati i veliki broj dece da se bavi sportom.

– Ovu trku podržavamo 15 godina, Beograd je uvek uz Banjaluku, imamo odlične odnose i nadam se da će ova trka u budućnosti biti sve masovnija i da će se što više proširiti – kazala je Belojevićeva, naglasivši da je Beograd grad širokog srca i uvek spreman da pomogne onima kojima je njegova pomoć potrebna.

Međunarodna biciklistička trka Beograd–Banjaluka organizuje se od 2007. godine i nalazi se u redovnom kalendaru Svetske biciklističke unije. Poslednje četiri godine rangirana je kao trka prve kategorije. Trka traje četiri dana i predstavlja jednu od kvalifikacionih trka za Olimpijske igre. Maksimalni broj učesnika propisala je Svetske federacije i iznosi 175 takmičara u 25 ekipa, a takmičari dolaze iz 35 zemalja sveta.