utorak, 13. april 2021.

Vesić: „Prolećno uređenje grada” za lepši Beograd i kvalitetniju životnu sredinu

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić najavio je početak ovogodišnjeg izdanja akcije „Prolećno uređenje grada” i podsetio da je pokrenuta još 2014. godine, te da predstavlja zajedničku akciju Gradske uprave, gradskih javnih komunalnih preduzeća, kao i građana.

Vesić je naglasio da se zahvaljujući ovoj akciji uređuju lokacije koje predlažu, odnosno prijavljuju građani.

– Nakon što građani prijave određenu lokaciju, gradska komunalna preduzeća obilaze prijavljene lokacije i na osnovu stanja na terenu određuju se prioriteti. Tokom trajanja akcije uklanjaju se „divlje” deponije, uređuju zapuštene javne zelene površine i neuređene javne površine, čiste se grafiti sa objekata i slične pojave koje narušavaju izgled grada – rekao je za Beoinfo Vesić.

On je dodao da se jedna od većih „divljih” deponija, koju su građani prijavili, nalazi neposredno uz auto-put i groblje u Malom Mokrom Lugu.

– Čišćenje ove lokacije će biti jedna od prvih akcija koja će obeležiti početak ovogodišnje akcije „Prolećnog uređenja grada”, uz pomoć radnika i mehanizacije JKP „Gradska čistoća”, JKP „Zelenilo – Beograd”, JKP „Beogradski vodovod i kanalizacija”, kao i JKP „Beograd-put” – istakao je Vesić.

Zamenik gradonačelnika je otkrio da su građani, zaključno sa jučerašnjim danom, prijavili 36 „divljih” deponija – pet na teritoriji opštine Zemun, osam na Zvezdari, po sedam u Novom Beogradu i na Paliluli, četiri na Voždovcu, po dve na Savskom vencu i Čukarici, kao i jednu na teritoriji opštine Rakovica.

Građani mogu da prijave lokaciju pozivanjem Beogradskog pozivnog centra na broj 0800-110-011, što je besplatno za pozive sa fiksnog telefona mreže Telekom Srbija ili na broj 011-3090-007 za pozive sa mobilnih telefona i fiksnih telefona ostalih operatera.