utorak, 13. april 2021.

Radojičić: Kratkoročni cilj da broj zaraženih padne na bar 500, a dugoročni da imunitet stekne od 70 do 85 odsto Beograđana

Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić istakao je danas da tržni centri koji imaju više od 500 kvadratnih metara moraju da imaju minimum dva redara, odnosno na svakih 250 kvadratnih metara po jednog redara.

Cilj je, kako je istakao za kanal TV Vesti, da se održe epidemiološke mere, kontroliše nošenje maski i držanje rastojanja.

– Ukoliko neko odbije da stavi masku ili odbije da se pridržava bilo kog drugog pravila nakon upozorenja redara, redar je dužan da se obrati Sekretarijatu za inspekcijske poslove, Komunalnoj miliciji i opštinskim inspekcijama. U interesu svih nas je da ove mere funkcionišu. Sa jedne strane, ti objekti će moći da rade i privređuju, a sa druge, samo tako ćemo biti bezbedni – rekao je Radojičić.

Prema njegovim rečima, primetan je pad broja zaraženih.

– Kratkoročni cilj je da ovi brojevi padnu na 500 dnevno. Bez obzira na sve okolnosti, postoji rizik od sledećeg talasa. Tendencija je da će na leto biti mirno, ali zabrinjava period od septembra, kada ne znamo šta nas očekuje. Ljudi koji poznaju ovu tematiku upozoravaju da se i nakon vakcinacije treba pridržavati svih mera. Naš cilj je da vakcinišemo što veći broj ljudi, da stignemo do procenta od 70 do 85 odsto vakcinisanih i na taj način steknemo kolektivni imunitet – precizirao je gradonačelnik.

On je objasnio da će mere biti postepeno ukidane, ali da je situacija i dalje mnogo ozbiljnija nego što se čini, jer ceo svet je u jednoj velikoj izolaciji.

– U narednom periodu ćemo moći da dozvolimo i okupljanja u zatvorenom prostoru, pod uslovom poštovanja propisanih mera. Zaključci u medicini su često povezani na statistikom. Tako je i sa ovim virusom. Ukoliko za primer uzmemo dve osobe među kojima je nedovoljno rastojanje i ne nose maske, statistika jasno ukazuje da će stepen verovatnoće zaražavanja biti mnogo veći. Ukoliko imate dve osobe koje poštuju mere, mogućnost zaraze je minimalna. Važno je i pridržavati se mera koje se odnose na nošenje maski u baštama ugostiteljskih objekata, one imaju smisla čak i ako smanje mogućnost zaraze makar za pet odsto. Treba biti oprezan i samo tako ćemo izaći iz ove situacije – rekao je Radojičić.

Kada je reč o „Danima Beograda”, Radojičić je podsetio da će oni biti obeleženi od 16. do 19. aprila. U ovogodišnjim „Danima Beograda” akcenat je stavljen na 19. vek i sećanje na kneza Mihaila Obrenovića.  

– Ova manifestacija se u kontinuitetu obeležava od 2002. godine. Ove godine će to biti organizovano uz poštovanje svih epidemioloških mera, vodeći računa o broju prisutnih ljudi. Biće organizovan niz šetnji i izložbi. Šetnje su tematske i obilaziće se istorijske znamenitosti na Terazijama, ali i objekti koji su arhitektonska rešenja Jelisavete Načić, prve žene arhitekte u Beogradu. Između ostalog, biće organizovana i izložba Mome Kapora, izložba fotografija izgradnje Novog Beograda, radnika i učesnika u omladinskim radnim akcijama. Cilj je da se podsetimo bitnih datuma jer bez sećanja na istoriju grada nema ni budućnosti – zaključio je Radojičić.