četvrtak, 22. april 2021.

Skulptura „Sima Igumanov sa siročićima” vraćena na Terazije

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić, ministar spoljnih poslova Nikola Selaković i patrijarh Porfirije prisustvovali su danas postavljanju rekonstruisane skulpture „Sima Igumanov sa siročićima” na Igumanovu palatu na Terazijama, s koje je uklonjena pre oko 70 godina.

Beograd je posle postavljanja spomenika Stefanu Nemanji i despotu Stefanu Lazareviću dočekao da se i obnovljena skulptura „Sima Igumanov sa siročićima” vrati na Igumanovu palatu, istakao je Vesić.

– Vraćamo se svojoj istoriji, kulturi i tradiciji, kao i sećanju na naše zadužbinare. To više nije incident ili pokušaj, već naša politika. Vraćanje skulpture tamo gde joj je i mesto jeste dokaz da Beograd ceni svoju istoriju i kulturu – ukazao je zamenik gradonačelnika.

On je podsetio da su zadužbinari svoje bogatstvo ostavljali svojoj državi, naciji i siromašnoj deci, a da je Sima Igumanov prednjačio u tome.

Ministar Selaković je dodao da je zadovoljstvo danas prisustvovati ispravljanju velike istorijske nepravde.

– Simi Andrejeviću je cela duhovna vertikala u porodici bila satkana od stvaralaca i boraca za srpsku slobodu, prosvetu i nezavisnost – ukazao je Selaković.

On je istakao da se prilikom vraćanja Zadužbine u posed Srpske pravoslavne crkve pre 30 godina započelo sa inicijativama da se skulptura obnovi i vrati na krov Igumanove palate.

– Upravo na 30. godišnjicu od pokretanja inicijative uspeli smo da obnovimo ovaj značajan spomenik koji će decenijama koje su pred nama predstavljati krunu na Terazijama, a koja je nedostajala skoro 70 godina – ukazao je Selaković.

Patrijarh Porfirije je izrazio veliku radost jer se rekonstruisan spomenik vraća na mesto gde je bio od podizanja zdanja 1938. godine. Spomenik su, kako je precizirao, oštetili i uklonili ideološki ostrašćeni ljudi pedesetih godina prošlog veka.

– Sima Igumanov je jedan od velikih zadužbinara srpskog naroda. Rodom iz Prizrena, bio je bogati trgovac, istovremeno duboki pravoslavac i autentični Srbin. Sve što je za života stekao dao je na korist narodu – ukazao je patrijarh Porfirije i dodao da je zadužbinarstvo jedna od najvećih vrlina mnogih sinova srpskog pravoslavnog naroda.

Zadužbina Sime Igumanova, podsetio je patrijarh, nacionalizovana je posle Drugog svetskog rata i 1991. godine je vraćena Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

– Od izdavanja u zakup održava se Prizrenska bogoslovija i stipendira se 300 đaka i studenata poreklom sa Kosova i Metohije – naglasio je patrijarh.

Rekonstrukciju skulpture je uradio akademski vajar Zoran Kuzmanović, koji je istakao da je rad na njenoj obnovi trajao oko tri godine.

– Radovi su bili zahtevni jer je skulptura imala više od 30 delova koji su bili pokidani ili devastirani, kao i oko 35 do 40 odsto nedostajućih delova originalne skulpture – naglasio je Kuzmanović.

Događaju su prisusvovali zamenica predsednika Skupštine Grada Beograda Andrea Radulović i direktorka Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda Olivera Vučković.