sreda, 28. april 2021.

Vesić: Reciklomatima smanjujemo zagađenje i doprinosimo zdravijoj životnoj sredini

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić prisustvovao je danas u Knez Mihailovoj ulici postavljanju prvog reciklomata u Beogradu. On je tom prilikom apostrofirao važnost reciklaže i smanjenja zagađenja, rekavši da nas u narednom periodu očekuje proces u kojem bi trebalo podići svest građana o važnosti tretiranja otpada.

Događaju su prisustvovali sekretar za poslove odbrane, vanrednih situacija, komunikacije i koordinaciju odnosa sa građanima Darko Glavaš, kao i sekretarka za zaštitu životne sredine Ivana Vilotijević.

Vesić je istakao da je reciklomat koji se nalazi na početku Knez Mihailove ulice jedan od 25 koji će u naredne dve nedelje biti postavljeni u Beogradu.

– Postavljanje reciklomata je naš doprinos promociji reciklaže i sortiranju otpada. Građani ovde mogu da ubace razne vrste ambalaže i u zavisnosti od toga koja vrsta je u pitanju, zaradiće između tri i pet dinara. Novac mogu da upotrebe kao dopunu na kartici za javni prevoz, kao dopunu za kartice mobilnog operatera „Globaltel” ili kao donaciju za jednu od dve fondacije – Fondaciju „Novak Đoković” ili Fondaciju za mlade talente Grada Beograda, te na taj način doprinesu da neko kome je potrebna pomoć dobije podršku – rekao je Vesić.

Zahvalio je svima koji su učestvovali u ovom projektu, pre svega kompaniji „Globaltel” koja je donirala reciklomate. Takođe, kako je rekao, dugujemo zahvalnost Sekretarijatu za zaštitu životne sredine koji je učestvovao u projektu, kao i Fondaciji „Novak Đoković” i Fondaciji za mlade talente Grada Beograda.

– Ovo je način da svi učestvujemo u projektu koji je namenjen opštem dobru i da promovišemo reciklažu, sortiranje i tretiranje otpada. To će u budućnosti biti mnogo više u fokusu Grada Beograda, kako bismo postali svesni da gotovo svaki vid otpada ima neku vrednost. Velika većina otpada može da postane druga vrednost – direktno preko reciklomata ili kao prerađen otpad od čega će nastati nešto korisno. Bacanjem otpada zagađujemo životnu sredinu, a možemo da uradimo mnogo korisnije stvari. Nadam se da ćemo u bliskoj budućnosti obezbediti još reciklomata i mislim da nema razloga da građani ne prihvate ovu ideju. Reciklomati postoje u mnogim svetskim gradovima i nastavićemo da se trudimo da promovišemo reciklažu i tretiranje otpada. Želimo da podignemo svest građana po pitanju prerade otpada jer je to jedna od ključnih stavki vezanih za smanjenje zagađenja životne sredine – dodao je Vesić.

Aleksandra Šmit iz kompanije „Globaltel” je precizirala da je će do kraja dana u Beogradu biti postavljeno još sedam reciklomata.

– Kompanija „Globaltel” je najmlađi mobilni operater u Srbiji, ali smo odlučili da se vodimo idejom inovativnosti i društvene odgovornosti, te da svoje proizvode usmeravamo u tom pravcu. U ime kompanije „Globaltel” zahvaljujem Gradu Beogradu i zameniku gradonačelnika Goranu Vesiću, koji su prepoznali važnost ove teme, a zahvalnost dugujemo i Sekretarijatu za javni prevoz, kao i Sekretarijatu za poslove odbrane, vanrednih situacija, komunikacije i koordinaciju odnosa sa građanima – rekla je Aleksandra Šmit.