nedelja, 9. maj 2021.

Vesić: Beograd i Srbija slave Dan pobede i ne dozvoljavaju reviziju istorije

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić položio je povodom Dana pobede nad fašizmom venac na spomenik „Večna vatra” i Spomenik crvenoarmejcu u Spomen-parku oslobodiocima Beograda u Drugom svetskom ratu.

Vence su položili ministar bez portfelja Nenad Popović i direktor Ruskog doma Jevgenij Baranov.

Vesić je podsetio da danas slavimo 76 godina od pobede nad fašizmom i naglasio da Srbija ima razloga da slavi današnji dan jer je posle Rusije, procentualno u odnosu na broj stanovnika, dala najviše žrtava u Drugom svetskom ratu.

– Imamo razloga da slavimo pobedu nad fašizmom jer smo u toj velikoj svetskoj borbi bili na pravoj strani istorije. Imamo razloga da slavimo pobedu nad fašizmom jer smo u toj borbi od strane fašista bili porušeni i planirani za uništenje, kao i ruski i ostali slovenski narodi. Zato je danas veliki dan za nas koji sa ponosom slavimo. Na današnji dan svima moramo da pošaljemo jasnu poruku – da revizije istorije nema i ne može da je bude. Nemoguće je žrtve pretvoriti u dželate, a dželate u žrtve. Nemoguće je ustaški koncentracioni logor „Jasenovac” pretvoriti u kamp za razonodu i negirati broj žrtava. Nemoguće je negirati postojanje jama i stratišta jer sve se to dogodilo u Drugom svetskom ratu – rekao je Vesić.

On je dodao da je zbog toga današnji datum važan jer želimo da pokažemo da ostajemo na strani antifašizma, te da ne dozvoljavamo reviziju istorije jer je naša moderna država nastala na temeljima pobede nad fašizmom.

– Danas je prilika da se podsetimo zajedničke borbe sa ruskim narodom, jer je sovjetska vojska oslobađala Jugoslaviju, Srbiju i Beograd zajedno sa partizanskim jedinicama. Na ovom mestu leže ruski vojnici koji su dali svoje živote da bi naš grad bio slobodan. Zbog toga smo i napravili Groblje oslobodilaca Beograda i zato smo im večno zahvalni. Danas je prilika da se podsetimo činjenice da su srpski i ruski narod uvek bili na istoj strani tokom istorije, kao i da nikada nismo imali sukobe i svađe. To je retkost u istoriji, gde su uglavnom važni samo interesi, ali ipak postoje dva naroda koja se ni oko čega nisu sukobljavala i bila na pravoj strani istorije, koliko god da je cena bila visoka. Zato danas čestitam svim građankama i građanima Beograda Dan pobede, 9. maj, jer ovo je jedan od naših najvećih praznika – istakao je Vesić.

Ministar bez portfelja Nenad Popović čestitao je Dan pobede svim građanima Srbije i Republike Srpske.

– Ovo je veliki dan i dan kada se sećamo predaka koji su dali živote u Drugom svetskom ratu da bi mi danas živeli slobodno. Rusija je u Drugom svetskom ratu izgubila 25 miliona ljudi, a Srbija najviše posle Rusa u celoj Evropi. Cinično je kada danas čujemo da Srbija i Rusija nisu deo Evrope. Pokušaji revizije istorije su stalni i nisu aktuelni samo danas već ih je bilo u prošlosti, a biće ih još više u budućnosti. Naša je obaveza da se sećamo svojih predaka i ne dozvolimo da sećanja izblede. Narod koji nema sećanja neće imati ni budućnost. Istorija je samo jedna i Srbija i Rusija su iz Drugog svetskog rata izašle kao pobednice. Srbija je danas sve jača, kako ekonomski tako i odbrambeno, ali naša zemlja želi samo mir. Postoji puno onih koji bi da razdvoje Srbiju i Rusiju, ali su naši odnosi na izuzetnom nivou – poručio je Popović.  

Direktor Ruskog doma Jevgenij Baranov čestitao je svima Dan pobede nad fašizmom i rekao da je malo poznato da su se borbe u oslobođenom Berlinu završile na dan kada su se „poklopili” Đurđevdan i Vaksrs.