sreda, 12. maj 2021.

Radojičić: Grad Beograd nastavlja da pomaže stipendijama najbolje đake i studente, ponosan sam na studente medicine koji dižu svest o značaju vakcinacije

Važno je da u ovim vremenima, koje je obeležila pandemija virusa korona, mislimo o našim srednjoškolcima i studentima, i zato je Grad Beograd opredelio 14,6 miliona dinara za 126 stipendija namenjenih najboljima, izjavio je gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić.

On je gostujući na TV K1 naglasio da svi znamo koliko je u ovom periodu važno za učenike i studente da dobiju novac radi lakšeg daljeg obrazovanje.

– Na ovaj način ih najbolje motivišemo da budu bolji đaci i studenti, da ostanu u zemlji. Želimo da im omogućimo što adekvatnije obrazovanje. Sledeće godine planiramo da izdvojimo i nešto više sredstava, oko 22 miliona dinara, jer želimo da pomognemo mladim ljudima koji su izrazili želju da se školuju – rekao je gradonačelnik.

Gradonačelnik Radojičić je podsetio da je krajem prošle godine izdvojeno i 4,6 miliona dinara za osobe sa invaliditetom koje se školuju. 

– Grad Beograd preko resornog sekretarijata opredeljuje novac i za predškolske ustanove, pa tako 22.000 dece godišnje dobija subvenciju za vrtiće. To je u prethodnih nekoliko godina iznosilo 13,6 milijardi dinara, a pet do šest hiljada dece iz porodica sa najnižim primanjima pohađaju vrtić potpuno besplatno. Za različite segmentima društva opredeljujemo novac koliko je to moguće – rekao je Radojičić.

Gradonačelnik je naglasio da mu je drago što je 20 najboljih studenata medicine ove godine dobilo stipendije i da ga to posebno raduje.

Govoreći o izgradnji nove, moderne dečije bolnice „Tiršova 2”, gradonačelnik Radojičić je istakao da se trenutno izrađuje projekat za dobijanje građevinske dozvole. 

– Svaki dan smo na sastancima sa projektantima i trudimo se da nađemo optimalna i najbolja rešenja. Očekujem da u toku ove godine krenemo prvo sa pripremnim radovima, a potom i sa izgradnjom. Naravno, želeo bih da radovi idu brže, ali verujem da ćemo u rokovima ostvariti cilj, a to je da dobijemo najmoderniju dečju bolnicu površine preko 30 hiljada kvadratnih metara i da budemo na nju ponosni. Cilj je i omogućiti našim mladim studentima da ostanu, da se najbolji u ovoj bolnici bave naukom i da kao budući lekari leče svoje pacijente, a što je najvažnije da mali pacijenti imaju najbolje moguće uslove za lečenje – rekao je Radojičić.

Kada je reč o vakcinaciji, gradonačelnik je naveo podatak da je juče u Beogradu vakcinisano oko osam hiljada ljudi, a da je do sada u našem gradu ukupno aplikovano  1.140.000 doza vakcine. 

– Vakcinacija napreduje odlično i meni je važno da imamo kontinuitet kada je reč o imunizaciji naših građana. Sada dolazimo do onog dela populacije koji je važno da motivišemo. Želimo da dostignemo kolektivni imunitet i idemo prema tom cilju. Verujem da ćemo ga uskoro i postići. Posebno sam ponosan na studente medicine koji su vrlo angažovani u svojim projektima i akcijama na podizanju svesti o važnosti vakcinacije.  Ovo je pravi put i ponosan sam što održavamo brojku oko osam do deset hiljada vakcinisanih dnevno. Radimo sve da motivišemo ljude koji se još nisu vakcinisali i da im olakšamo da to urade, kako bismo se uskoro vratili normalnom životu. Moj zadatak kao lekara jeste da razgovaram sa ljudima koji imaju dilemu i da im objašnjavam značaj vakcinacije. Važna je podrška lekara i podrška Grada Beograda – zaključio je gradonačelnik Radojičić.