ponedeljak, 24. maj 2021.

Vesić: Regulacijom Kijevskog potoka građani zaštićeni od izlivanja fekalija

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić obišao je danas radove na drugoj fazi regulacije Kijevskog potoka u Rakovici i tom prilikom razgovarao sa građanima o problemima i planovima za to naselje. 

Radove su obišli i državni sekretar u Ministarstvu unutrašnjih poslova Milosav Miličković i predsednik opštine Rakovica Miloš Simić.

Vesić je rekao da kroz ovaj deo opštine Rakovica protiče Kijevski potok, pritoka Topčiderke, koji je decenijama unazad pretvaran u pravu fekalnu kanalizaciju. 

– Neprijatni mirisi i svi problemi koje nosi fekalna kanilazija ovde su bili prisutni, tako da smo doneli odluku, na predlog građana i Opštine Rakovica, što je potom i uradilo JVP „Beogradvode”, da zacevimo potok i sprečimo izlivanje fekalne kanalizacije. Na ovaj način građani su zaštićeni od neprijatnih mirisa. Ono što je najvažnije, regulisali smo ovu pritoku i ona više ne može da plavi kuće, što se dešavalo tokom velikih poplava – istakao je Vesić.

Reč je o novih 200 metara koji se rade, a pre toga je urađeno 250 metara, istakao je Vesić i dodao da je vrednost ovog posla 45 miliona dinara te da je to samo deo projekta uređenja kompletne reke Topčiderke sa svim pritokama.

– Pre nešto više od godinu dana uradili smo Plan generalne regulacije uređenja reke Topčiderke sa svim pritokama. Sada ćemo polako u fazama uređivati pritoku po pritoku, odnosno samu reku Topčiderku. Nastojimo da čitava reka bude uređena kako ne bi više bila fekalna kanalizacija, a samim tim bi građani bili zaštićeni. Nekome će izgledati da ovaj projekat nije toliko veliki i važan, ali za građane Kijeva je možda i najvažniji. Na nivou grada to je mali problem, ali za građane koji ovde žive sigruno najveći. Tako da nema malih i velikih problema, već samo da li nudite rešenje ili ne, a mi ga ovde imamo i drago mi je što smo to zajedno uspeli da ostvarimo – zaključio je Vesić.