sreda, 9. jun 2021.

Nikodijević: Povećana privredna aktivnost u Beogradu

Najvažnija odluka na današnjoj sednici Skupštine grada je rebalans budžeta, jer u odnosu na budžet koji smo planirali počekom godine imamo povećane prihode, rekao je predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević za kanal „Vesti” TV Pink.

– S obzirom na to da smo zaista konzervativno planirali budžet za ovu godinu, ono što je jako dobro jeste činjenica da se privredna aktivnost u gradu obavlja na višem nivou od planiranog i otuda i povećanje u budžetu, te tako imamo oko pet milijardi više samo od poreza na zarade, što je pokazatelj da rastu i zaposlenost i prosečne plate – kazao je Nikodijević. 

On je istakao da po rebalansu budžeta ukupna sredstva iznose nešto više od 129 milijardi dinara, što je 10 milijardi više nego što je bilo planirano za ovu godinu.

– Naravno, najvažnije pitanje jeste kako će ta sredstva biti utrošena, tako da najveće povećanje imaju urbanizam, saobraćaj, obrazovanje i dečja zaštita. Na ovaj način moći ćemo da opremamo lokacije za izgradnju socijalnih stanova, održavamo saobraćajnice i kupujemo novu opremu, elektronske udžbenike za niže razrede, da nastavimo sa sufinansiranjem dece u privatnim predškolskim ustanovama, a treba pomenuti i povećana sredstva za projekte iz oblasti zaštite životne sredine, sporta i druge. Gotovo svi sekretarijati imaće veća sredstava u odnosu na prethodno planirana – kazao je Nikodijević.

Predsednik gradske skupštine kazao je da će na današnjoj sednici biti i plan za Zemun i Novi Beograd na kom se radilo tokom prethodne tri godine.

– Plan je radio tim stručnih ljudi. Njegov obuhvat je zaista veliki i vidim da su građani zadovoljni. Tu su i rebalansi javnih preduzeća s obzirom na to da imaju dobro poslovanje, a jedna od odluka ticaće se i beogradskih splavova. Ta oblast više od dve decenije nije sistemski uređivana i ovo je prvi, opšti dokument u kojem će se definisati zone postavljanja splavova, koje vrste delatnosti su dozvoljene u njima, kako treba u arhitektonskom smislu da izgledaju ti objekti, kolikih gabarita i druga pitanja u vezi sa ovom vrstom objekata – kazao je Nikodijević.