sreda, 9. jun 2021.

Radojičić: Proširenje kapaciteta vrtića u četiri predškolske ustanove

Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić potpisao je danas u ime Grada Beograda ugovor kojim se obezbeđuje početak adaptacije i opremanje predškolskih ustanova na Vračaru, Starom gradu, Zemunu i Obrenovcu. Ugovor je potpisan sa ministrom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Brankom Ružićem, nacionalnom direktorkom „Novak Đoković fondacije” Majom Kremić i četiri predškolske ustanove. Ovaj dokument potpisan je u okviru Projekta inkluzivnog predškolskog vaspitanja i obrazovanja, koji se realizuje uz podršku Svetske banke. Činu potpisivanja prisustvovao je i gradski sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu Slavko Gak.

Ugovorom je predviđeno da se u vrtićima na teritoriji ove četiri opštine povećaju kapaciteti i otvori 21 nova grupa predškolaca u ukupno pet objekata. Beograd će na ovaj način upisati više od 500 nove dece svih uzrasta, među kojima i 110 beba. Kraj radova predviđen je za drugu polovinu avgusta, kako bi deca mogla novu školsku godinu da započnu u novoopremljenim prostorijama, sa novim nameštajem, igračkama i didaktikom.

Gradonačelnik Radojičić je podsetio da je sve što se ulaže u decu, naročito predškolskog uzrasta, od neizmerne važnosti.

– Moramo voditi računa o njihovom zdravom fizičkom razvoju, a isto tako i o njihovom obrazovanju i intelektualnom razvoju. Uređenje prve 22 prostorije kroz koje će proći novih 500 mališana veoma je važno i svako ulaganje kasnije se višestruko vraća. U ovom trenutku nove prostorije gradiće se na Vračaru, u Starom gradu, Zemunu i Obrenovcu i koristim priliku da zahvalim ministru Ružiću i Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, fondaciji Novaka Đokovića, koji nam uvek donosi radost i zadovoljstvo, Svetskoj banci, koja daje ogroman doprinos u ovom projektu, kao i gradskom sekretaru Slavku Gaku na angažovanju. Ovo je dokaz da kada se radi timski za Beograđane i Beograđanke, može mnogo da se uradi i nadam se da će ovakvih projekata u budućnosti biti još više – istakao je Radojičić.

Ministar Branko Ružić je podsetio da Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja od 2018. godine realizuje projekat inkluzivnog predškolskog vaspitanja i obrazovanja uz pomoć zajma Svetske banke.

– Projektom je predviđeno otvaranje oko 11.000 novih mesta u predškolskim ustanovama širom Srbije kroz adaptaciju, izgradnju ili prenamenu postojećih objekata, kao i njihovo potpuno opremanje. Želimo da stvarimo ambijent za odrastanje dece koji će biti komplementaran za razvoj svake ličnosti. Ulaganje u obrazovanje je ključ razvoja društva, a ovim ugovorom obezbedićemo u Beogradu nove 22 prostorije za tu svrhu. Na nivou Srbije, to iznosi 100 novih soba. Ovako stvaramo uslove da se više od 2.500 dece po prvi put uključi u program predškolskog vaspitanja i obrazovanja. Oko 40 procenata tih soba biće u Beogradu, čime će se smanjiti liste čekanja, a pored manjih adaptacija kroz projekat obezbeđujemo izgradnju novih ili dogradnju postojećih vrtića u 35 jedinica lokalnih samouprava u Srbiji, što će omogućiti novih 5.500 mesta – kazao je Ružić.

Nacionalna direktorka „Novak Đoković fondacije” Maja Kremić podsetila je da se ova fondacija već 15 godina bavi ovom temom.

– Do sada smo opremili 47 vrtića, uskoro ćemo otvoriti još četiri, a sada smo dobili i jake partnere. Verujem da ćemo zajedničkim snagama uspeti da do 2030. godine u Srbiji više nemamo mesta za čekanje u vrtićima širom Srbije – istakla je Kremićeva.