četvrtak, 17. jun 2021.

Radojičić: Grad Beograd uvećao davanja za decu bez roditeljskog staranja i decu i omladinu ometenu u razvoju

Poslednjim rebalansom budžeta Grad Beograd je izdvojio dodatna novčana sredstva za socijalno ugrožene kategorije stanovništva i time pokazao da nastavlja svoju socijalno odgovornu politiku. Izdvojeno je 100 miliona dinara više za socijalna davanja i to će biti rekordan budžet Sekretarijata za socijalnu zaštitu – izjavio je gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić. 

Kako je objasnio, Grad Beograd je uveo novu socijalnu uslugu koja obuhvata organizovanje rekreativnih izleta korisnika Centra za smeštaj i dnevni boravak dece i omladine ometene u razvoju. Uvećana je i novčana pomoć koja se dodeljuje deci koja napuštaju domski i hraniteljski smeštaj, kao i novčana pomoć za kupovinu školskog pribora za decu iz socijalno ugroženih porodica. 

– Mogu da kažem da Grad Beograd još jednom pokazuje da sprovodi odgovornu socijalnu politiku prema svima. Naime, ovim novinama Grad Beograd nastoji da bar delimično olakša život socijalno ugroženoj deci i deci i omladini ometenoj u razvoju.  U planu je organizacija izleta preko Centra dečijih letovališta Beograda, a značajno smo povećali i iznos pomoći deci koja napuštaju institucije domskog ili hraniteljskog smeštaja. Pored toga, povećali smo iznos pomoći za kupovinu školskog pribora za decu iz socijalno ugroženih porodica – rekao je gradonačelnik Beograda Radojičić.

Izmenama i dopunama Odluke o pravima i uslugama socijalne zaštite, korisnicima Centra za smeštaj i dnevni boravak dece i omladine ometene u razvoju pruža se mogućnost korišćenja rekreativnih odmora. Rekreativni odmori se mogu realizovati kolektivno ili pojedinačno, u pratnji roditelja/staratelja, a na osnovu procene stručnog tima centra. Izleti traju do sedam dana, najviše dva puta godišnje. 

– U okviru rekreativnih odmora, Grad Beograd organizuje i snosi troškove prevoza, obezbeđuje potreban broj pratilaca, smeštaj, ishranu i zdravstvenu zaštitu. Naša deca će imati i organizovane kulturno-zabavne i rekreativne aktivnosti, što je vrlo značajno za njihovu što uspešniju socijalizaciju – dodao je gradonačelnik Radojičić.

On je istakao da je predviđeno da se sadašnji iznos novčane mesečne pomoći za decu i mlade bez roditeljskog staranja sa 50 odsto od prosečne zarade, (i to od dana prestanka usluge domskog i hraniteljskog smeštaja), a najduže u narednih godinu dana poveća do visine iznosa prosečne zarade na teritoriji grada Beograda.

 – Ova izmena je bitna jer na ovaj način pomažemo mladima koji izlaze iz sistema socijalne zaštite i koji su navršili 18 godina da se osnaže za samostalan život imajući u vidu da nemaju bližih srodnika koji bi im pomogli u postizanju boljih kompetencija u odnosu na svoje vršnjake. Grad Beograd je tu da brine o njima, da im olakša nastavak školovanja i nalaženje posla– rekao je Radojičić.

Prema njegovim rečima, Gradski centar za socijalni rad u Beogradu inicirao je i izmenu odluke u delu koji se odnosi na povremenu jednokratnu novčanu pomoć za troškove nabavke školskog pribora učenicima osnovnih i srednjih škola, čije su porodice korisnici novčane socijalne pomoći, u većem novčanom iznosu od dosadašnjeg. 

– Trebalo bi da svako dete ima jednake šanse, pravo da uči i da se dalje obrazuje. Na ovaj način pomažemo i podstičemo decu iz najugroženijih porodica da postižu bolje rezultate u školskim aktivnostima. Briga o mladima je prioritet ovog grada – zaključio je Radojičić.