ponedeljak, 28. jun 2021.

Radojičić uručio nagrade Grada Beograda učenicima generacije: Grad Beograd će nastaviti da ulaže u obrazovanje

Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić i gradski sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu Slavko Gak uručili su danas nagrade Grada Beograda đacima generacije beogradskih osnovnih i srednjih škola. Nagrade, tablet i laptop računare i monografije dobilo je 198 učenika generacije osnovnih škola i 87 učenika srednjih škola, ukupno njih 285.

Radojičić je tom prilikom istakao da ovakvi događaji predstavljaju najprijatnije trenutke za njega i da mu je zadovoljstvo da pozdravi najbolje đake generacije u Beogradu.

– Protekla godina je zbog pandemije virusa korona bila veoma teška za sve nas i zato želim da zahvalim direktorima, deci, roditeljima i svima drugima koji su dali svoj doprinos da škole ne budu mesto značajnog zaražavanja i prenošenja virusa. To je naš najveći uspeh koji je omogućio da se izborimo sa virusom i očuvamo naše zdravlje. Sa druge strane, dobra organizacija nastave pokazala je da i u tim okolnostima svi zajedno možemo da postignemo dobre rezultate, a da obrazovanje trpi što manje moguće. Verujem da će i naredni period biti pun izazova, ali isto tako verujem i da će kombinacija klasičnog i digitalnog obrazovanja dati mladim ljudima mogućnost da dalje napreduju – kazao je Radojičić.

On je istakao da je obrazovanje važno pre svega zato što čovek mora stalno da se usavršava.

– Znanje se stalno mora unapređivati, a sa pozicije nastavnika, moram reći da je najvažnije da u moru informacija kojima smo danas izloženi, umemo da odvojimo bitno od nebitnog. Želim vam da svake godine budete bolji od prethodne jer samo na taj način ćete još više napredovati u životu. Roditeljima takođe želim da čestitam zato što su svojoj deci usadili deci činjenicu da obrazovanje treba ceniti, a nastavnom osoblju čestitam jer su i u nepovoljnim uslovima uspeli da daju svoj maksimum. Grad Beograd će nastaviti da ulaže u obrazovanje, ove godine imali smo jedan od najvećih budžeta za obrazovanje i nastavićemo da obnavljamo i opremamo škole, gradićemo nove i praviti još bolje rezultate u sistemu obrazovanja – kazao je Radojičić.

Sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu Slavko Gak istakao je da su ovakvi dani kruna rada Sekretarijata za obrazovanje i dečju zaštitu. 

– Ako smo kao Grad Beograd makar malo doprineli uspesima ovih mladih ljudi, ja sam prezadovoljan. Na nama je da im stvaramo što bolje uslove za učenje i rad, na njima je da daju sve od sebe i nastave dalje da se razvijaju i van škola. Još jednom im čestitam na svemu do sada postignutom – poručio je Gak.

On je dodao da je Grad Beograd u prethodnih pet godina uložio oko 600 miliona dinara za opremanje beogradskih škola. 

– Nastavićemo da radimo svoj posao i nastavićemo da budemo ponosni na sve uspehe beogradskih đaka – rekao je Gak.

Đaci generacije osnovnih škola dobili su tablet računar i monografiju „Sveti Sava spomenica”, dok su srednjoškolcima uručeni laptop računari i monografija „Srbija – gradovi, opštine, naselja”. Grad je za nagrade ukupno izdvojio 13,3 miliona dinara.

Predsednik Skupštine Društva direktora škola Srbije Dejan Nedić naveo je da Grad Beograd na pravi način vodi računa o više od 190.000 školske dece u beogradskim osnovnim i srednjim školama, pre svega stvaranjem dobrih uslova za školovanje i stipendiranje najboljih učenika. 

– Grade se i opremaju škole, ulaže se u generacije koje dolaze i koje su budućnost Beograda. Izdvajanja Grada Beograda u jedan od najvažnijih sektora obrazovanja i dečju zaštitu su do sad najveća u istoriji glavnog grada – reko je Nedić, dodavši da je saradnja škola sa Gradom na veoma visokom nivou.
Učenica generacije Filološke gimnazije Jovana Anđelić obratila se u ime nagrađenih i tom prilikom pročitala esej o tome kako i na koji način bi se u životu trebalo usavršavati.

Muzički program za goste u Kombank dvorani izveli su učenici Muzičke škole „Nevena Popović”.