ponedeljak, 5. jul 2021.

Tokom analize u Beogradu detektovan virus Zapadnog Nila kod komaraca

Laboratorija Sektora ekologije i unapređenja životne sredine Javnog komunalnog preduzeća „Gradska čistoća” tokom analize komaraca sa teritorije grada Beograda detektovala je virus Zapadnog Nila, saopšteno je iz ovog preduzeća.

– Molimo sugrađane da se ponašaju odgovorno, da obavezno koriste repelente i mrežice protiv komarca te da izbegavaju boravak napolju za vreme najveće aktivnosti ovih insekata, što je od 19 do 24 časa, kada i naše ekipe sprovode akcije suzbijanja komaraca. Pojavljivanje virusa Zapadnog Nila je bilo očekivano, zato smo i ušli u proces angažovanja avijacije. Nažalost, naše sumnje su se obistinile i zato apelujem na sugrađane da budu oprezni i ne zanemaruju simptome, te da se obavezno jave lekaru usled pojave visoke temperature, glavobolje, malaksalosti ili osipa u predelu grudnog koša – rekao je direktor JKP „Gradska čistoća” Marko Popadić.

On je ovom prilikom apelovao na sugrađane da ne ometaju akcije preduzeća i dozvole ekipama intenzivno suzbijanje komaraca, jer je to u ovom trenutku najvažnije.

– Nadam se da sugrađani razumeju da svako ometanje akcija suzbijanja komaraca dovodi u opasnost zdravlje svih Beograđana – upozorio je Popadić.  

Sektor ekologije i unapređenja životne sredine „Gradske čistoće” nastaviće svakodnevno da vrši monitoring na 24 lokacije u Beogradu, dok će laboratorija nastaviti sa analizama izolovanih uzoraka.

Žitelji Beograda svakog radnog dana od 7 do 15 časova mogu da prijave lokacije na kojima primete povećano prisustvo komaraca pozivom na besplatni broj telefona 0800-000-807 ili putem elektronske pošte na adresu: ekologija@gradskacistoca.rs.