četvrtak, 8. jul 2021.

Besplatni letnji programi za decu

Dečji kulturni centar Beograd pripremio je ovog leta zanimljive programe i kreativne radionice koje će se održavati na otvorenom prostoru i interesantnim lokacijama.

U parku Vojvode Vuka na Topličinom vencu, Ulici cara Lazara i na platou ispred Umetničkog paviljona „Cvijeta Zuzorić” na Kalemegdanu, u saradnji sa Gradskom opštinom Stari grad i pod pokroviteljstvom Grada Beograda, počeo je kulturno-umetnički program za decu u okviru manifestacije „Beograd živi”.

Dečji kutak u okviru ove manifestacije otvoren je solističkim koncertom Hora Dečjeg kulturnog centra Beograd prošlog vikenda. Ovog vikenda biće održane radionice dramske umetnosti „NTC” i „Putuj Evropom” (park Vojvode Vuka, 10. i 11. jula, 9 časova), muzičko-scenski program Minje Subote i Peđolina (Ulica cara Lazara, 10. jul, 19 časova), likovna radionica „Moj Beograd” (Ulica cara Lazara, 11. jul, 19 časova) i istraživačke igre otkrivanja istorije „Zabavna istorija – Ima li zmaja u tvrđavi?” i „Beograd kroz vekove” kroz pronalaženje punktova na Kalemegdanu pomoću mape i znamenitih istorijskih ličnosti oživljenih uz pomoć glumaca-animatora (ispred Galerije Prirodnjačkog muzeja, 10. jul, 9 časova; kao i Umetničkog paviljona „Cvijeta Zuzorić”, 11. jul, 9 časova).

Osim programa u okviru manifestacije „Beograd živi”, Dečji kulturni centar Beograd pripremio je i ovog leta ekološku avanturu – beogradski rečni safari na Velikom ratnom ostrvu, koji će se održati u utorak, 13. jula, od 9.30 do 15 časova. Veliko ratno ostrvo je prirodna oaza u Beogradu koja pored vrednih prirodnih karakteristika ima istorijski i strateški značaj za Beograd. Cilj ekološke avanture je da mladi shvate značaj i specifičnost biodiverziteta i da se upoznaju sa zaštićenim biljnim i životinjskim vrstama zbog kojih je Ratno ostrvo zaštićeno od Zavoda za zaštitu prirode Srbije.

Istraživačka akcija, koju predvodi ekolog Marijana Petrović, namenjena je deci koja žele da istraže netaknutu divljinu u srcu grada, da svoje slobodno vreme provedu u prirodi, da se osposobe za samostalni istraživački rad i daju svoje predloge i zaključke o zaštiti i korišćenju Velikog ratnog ostrva. Tom prilikom učesnici će moći da sakupe biljke za herbarijum, posmatraju ptice dvogledom, postave zamke za insekte, fotografišu prirodu, obiđu mrestilište riba Galijaš i saznaju zašto je ostrvo bilo strateški važno u prošlosti. Okupljanje učesnika je u 9.30 časova kod hotela „Jugoslavija” na Zemunskom keju, a prijava za učešće vrši se slanjem poruke na broj telefona 060/1673-326, u kojoj treba napisati ime i prezime, školu i uzrast deteta, kao i ime roditelja.