petak, 9. jul 2021.

Vesić: Grad će subvencionisati obnavljanje liftova i fasada stambenih zgrada

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić podsetio je da je cilj izmena Zakona o glavnom gradu i Zakona o stanovanju i održavanju zgrada, koje je inicirao Grad Beograd, bio da se, između ostalog, uvede red u održavanje stambenih objekata u Beogradu, naročito u segmentu liftova i fasada. To je omogućilo, dodao je Vesić, da Grad, odnosno opštine pomognu građanima kako bi se obnovili liftovi i fasade.

– Liftovi su jedan od najvećih problema u stambenim zgradama jer je prosečna starost više od četrdeset godina, a njima se dnevno preveze više ljudi nego javnim prevozom. Prava je sreća što su oni i dalje u funkciji jer mnogi odavno zaslužuju remont. Imajući na umu da su liftovi skupi, a pripadaju vlasnicima stanova, Grad Beograd će pokrenuti konkurs za sufinansiranje zamene liftova. To znači da ćemo skupštinama stanara ponuditi određeni broj proizvođača liftova kako bi mogli da izaberu s kim će sklopiti ugovor, a Grad će učestvovati sa deset odsto subvencije od ugovorene vrednosti lifta – rekao je Vesić.

On je najavio i da će uskoro biti promenjena postojeća gradska odluka po kojoj su građani liftove mogli da otplaćuju od tri do pet godina, tako da će taj rok biti produžen na deset godina. Plaćanje bi bilo posredstvom uplatnice „Infostana”, što će biti garancija za kompanije, ali i mogućnost da cene budu povoljnije.

– Verujem da će to biti dovoljno stimulativno da se zameni veliki broj liftova. Grad će izdvojiti sto miliona dinara za tu namenu – kazao je Vesić za Studio B.

Istovremeno, Grad će raspisati i konkurs za uređenje fasada, za šta je planirano da se izdvoji dve stotine miliona dinara, odnosno da učešće Grada bude dvadeset odsto. Uslovi će biti slični kao i za liftove – otplata na deset godina uz mogućnost naplate posredstvom „Infostana”.

Zamenik gradonačelnika je podsetio da Grad Beograd učestvuje i u obnovi fasada onih objekata koji su pod zaštitom države.

– Ove godine smo odvojili 325 miliona dinara i obnovićemo između šezdeset i sedamdeset fasada. Od 2013. godine uredili smo više od pet stotina fasada, tako da postoje delovi grada, poput Zemuna, Kosančićevog venca, Pop Lukine, Brankove, koji imaju uređene fasade. Na tome ćemo i dalje insistirati jer uređenje grada jeste jedan od naših prioriteta – precizirao je Vesić.