nedelja, 18. jul 2021.

Vesić: Inicijativa za izmenu zakona kako bi investitori imali obavezne polise osiguranja u slučaju štete trećim licima

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić najavio je da će Vladi Republike Srbije uputiti predlog za što hitniju izmenu Zakona o planiranju i izgradnji, a jedna od važnih stvari koju će inicirati jeste da se uvede obaveza investitora da ima polisu osiguranja od štete trećim licima. On je precizirao da su građani iz urušenog objekta na Vračaru privremeno smešteni u hotelu „Slavija”, te da se sutra ponovo očekuje sastanak u vezi sa trajnim rešavanjem njihovog problema. 

– Građanima će šteta biti nadoknađena. Postoje dve mogućnosti za to, jedna je da to učini sam investitor, a druga da to uradi Grad i da potom nadoknadi od investitora. Hvala bogu niko nije stradao, ali treba da znate da su građani iz svojih domova istrčali bez dokumenata i osnovnih stvari. Zgradu čuva Policija zajedno sa Komunalnom milicijom, a građevinska inspekcija naložila je hitno saniranje jame koja je izazvala rušenje. Čekamo nalaze stručnjaka da bismo saznali da li uopšte može da se uđe u zgradu kako bi građani uz pomoć vatrogasaca pokupili najosnovnije stvari i kako bi se organizovalo izmeštanje nameštaja. Građani neće dugo ostati u hotelu, iznajmićemo stanove za njih, čiji će zakup morati investitor da plati, i to sve dok se trajno ne reši njihovo pitanje. To će biti epilog i budite sigurni da će se tako dogoditi – rekao je Vesić za TV Tanjug. 

Kada je reč o inicijativi za izmenu pomenutog zakona, Vesić je precizirao da, ako se usvoji, investitor neće moći da dobije građevinsku dozvolu dok nema polisu osiguranja. 

– Da to postoji, sada bi osiguranje platilo svu štetu. Takođe, Grad će tražiti da se za lica koja vrše nadzor uvede da prilikom dobijanja licence imaju polisu osiguranja profesionalne odgovornosti za slučaj štete trećem licu – kazao je Vesić. 

Zamenik gradonačelnika najavio je i pojačanu inspekcijsku kontrolu gradilišta, napomenuvši da je nemoguće konstantno kontrolisati više od dve hiljade gradilišta, zbog čega je apelovao na savesno i odgovorno obavljanje posla. 

– Za konkretni slučaj u Vidovdanskoj ulici podnete su krivične prijave protiv investitora, nadzora, izvođača, mnogi od njih već su dali izjave i sada je na tužilaštvu da pokrene krivične postupke i da se utvrdi odgovornost. Niko nije stradao, ali je materijalna šteta ogromna – istakao je Vesić.  

Vesić je najavio i da će inicirati da se u zakon unese pravilo da pre dobijanja upotrebne dozvole svaki investitor mora da priloži dokaz o kretanju građevinskog otpada. Cilj ovog potonjeg jeste rešavanje problema „divljih deponija” i nelegalnog odlaganja građevinskog otpada bilo gde u gradu, zaključio je Vesić.