četvrtak, 22. jul 2021.

Gradonačelnik Radojičić uručio nagrade najboljima u akciji „Za zeleniji Beograd”

Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić prisustvovao je završnoj svečanosti proglašenja najlepše uređenih zelenih površina u Beogradu u okviru akcije „Za zeleniji grad”, koju organizuje JKP „Zelenilo – Beograd”.

Događaju je prisustvovao i glavni gradski urbanista Marko Stojčić, kao i sekretar za kulturu Ivan Karl.

Gradonačelnik je sa direktorom Javnog komunalnog preduzeća „Zelenilo – Beograd” Slobodanom Stanojevićem uručio dobitnicima nagrade i tom prilikom podsetio na važnost ekologije i zdrave životne sredine.

– Veliko mi je zadovoljstvo da učestvujem u 18. finalu akcije „Za zeleniji Beograd” tokom kojeg ćemo dodeliti nagrade za najlepše uređene zelene površine u našem gradu. Nagrade će biti dodeljene u sedam kategorija: Najlepša zelena površina oko stambene zgrade, Najlepši balkon, Najlepša zelena površina ugostiteljskog objekta, Najlepša zelena površina ispred poslovnog objekta, Najlepše uređeno školsko dvorište, Najlepše uređeno dvorište predškolske ustanove i Najlepša okućnica, a biće dodeljene i specijalne nagrade – rekao je Radojičić.

On je istakao da je važno da iz godine u godinu imamo sve više ljudi koji čine Beograd lepšim i zelenijim gradom.

– Na ovaj način se pokazuje da su lepota grada i ekološki kapacitet, koji rezultiraju zdravijom životnom sredinom, veoma usko povezani. Grad Beograd i Javno komunalno preduzeće „Zelenilo – Beograd” su veoma posvećeni svom poslu i u prethodnom periodu uredili smo čak 350 lokacija u našem gradu. Tokom 2019. godine u tu svrhu izdvojeno je oko 510 miliona dinara, dok je taj iznos u 2020, koja je bila posebno teška zbog epidemije kovida-19, bio 330 miliona dinara. Grad Beograd tokom ove godine aktivno radi na uređenju 13 lokacija u našem gradu. Sređujemo zelene površine, dečja igrališta, pešačke staze, teretane na otvorenom. Uređenjem ovih lokacija povećavamo zelene površine koje će svakako značajno unaprediti kvalitet života, kako u estetskom tako i u ekološkom smislu – dodao je gradonačelnik Radojičić.

U Beogradu se trenutno uređuju dva dečja igrališta i zone za miran odmor kod Bloka 21 na Novom Beogradu, a pored toga se rade i nova dečja igralištima u ulicama Kanarevo brdo i Braće Jerković.

Prema njegovim rečima, ovo je primer da Grad Beograd, ali i svako od nas pojedinačno doprinosi lepšem i zdravijem Beogradu.

– Raduje me činjenica da sve više sugrađana obraća pažnju na ovaj aspekt uređenja grada i poboljšanja kvaliteta životne sredine. Čestitam svim dobitnicima, ali i učesnicima ove akcije. Pitanje zdrave životne sredine je sve važnije iz godine u godinu i sve više Beograđana prepoznaje važnost ove teme. Možemo da vidimo koliko truda su uložili nagrađeni pojedinci i institucije, ali isto tako vidim da su i oni koji nisu dobili nagrade takođe dali sve od sebe da naš grad učine lepšim i boljim za život i hvala im na tome. Veliku zahvalnost dugujemo i Javnom komunalnom preduzeću „Zelenilo – Beograd” i svim zaposlenima, jer oni ipak  najviše rade na unapređenju zelenog aspekta u našem gradu – zaključio je Radojičić.

Direktor JKP „Zelenilo – Beograd” Slobodan Stanojević je rekao da zaposleni u preduzeću, na čijem je čelu, zaslužuju sve pohvale jer, kako je istakao, njihov rad oplemenjuje Beograd.

– Tokom poslednjih godina naš grad je dobio mnogo toga novog, poput hiljada i hiljada novih sadnica na stubovima javne rasvete i nekoliko kilometara zelenih zidova. Prvo smo javno preduzeće u Srbiji koje na organizovan i sistematičan način tretira biološki otpad od kojeg dobija proizvod – kompost. Živimo za ovaj grad i u tekućoj godini, koja je takođe bila turbulentna, uspeli smo da animiramo oko 400 sugrađana koji su učestvovali u ovoj akciji. Svi oni su pobednici – rekao je Stanojević.