petak, 23. jul 2021.

Grad Beograd posvećen primeni zakona u oblasti ljudskih i manjinskih prava, unapređenju položaja Roma i rodne ravnopravnosti

Ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Gordana Čomić sa svojim saradnicima i načelnica Gradske uprave Grada Beograda Sandra Pantelić održale su danas sastanak na temu primene Zakona o rodnoj ravnopravnosti, Zakona o sprečavanju diskriminacije, položaja Roma, sprovođenja Zakona o planskom sistemu i drugih pitanja iz oblasti ljudskih i manjinskih prava. Sastanku su prisustvovali predstavnici gradskih opština, Sekretarijata za socijalnu zaštitu, Sekretarijata za zdravstvo, Sekretarijata za obrazovanje i dečju zaštitu, Gradskog centra za socijalni rad u Beogradu, Nacionalne službe za zapošljavanje, kao i predstavnici organizacija civilnog društva.

Načelnica Gradske uprave istakla je da su rodna ravnopravnost, sprečavanje diskriminacije, unapređenje položaja Roma i sprovođenje Zakona o planskom sistemu veoma važne teme za Grad Beograd.

Sastanak je bio prilika da se čuju iskustva predstavnika gradskih opština, ali i konkretni problemi, kao i aktivnosti koje se sprovode kako bi se problemi rešili na što bolji i efikasniji način.

Ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog naglasila je da je sastanak sa predstavnicima Grada Beograda imao za cilj da učesnici sastanka i ustanove koje oni predstavljaju postanu „alat” za primenu zakona na teritoriji svake opštine u Srbiji.

– U svim izveštajima Evropske komisije navodi se da Republika Srbija ima dobre zakone, ali da do problema dolazi u njihovoj primeni. Iskustva i znanja Grada Beograda u primeni propisa su neprocenljivi. Zamolićemo predstavnike Grada da ih podele sa drugim opštinama u svrhu ravnomernog razvoja Srbije i ostvarivanja ciljeva strategije održivog razvoja – rekla je ministarka.

Podsekretarka Sekretarijata za socijalnu zaštitu Jasmina Ivanović istakla je da je ovaj sekretarijat sa zadovoljstvom uzeo učešće u dijalogu koji je organizovalo Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog.

– Učesnike sastanka upoznali smo sa našim delovanjem na unapređenju položaja Roma, ostvarivanjem rodne ravnopravnosti i ispunjavanjem obaveza koje su propisane zakonom, nacionalnim i međunarodnim dokumentima o ljudskim i manjinskim pravima. Nastavićemo ovaj dijalog i zbog toga smo veoma zadovoljni. Ističem da je Grad Beograd započeo izradu strategije za socijalno uključivanje Roma i Romkinja na teritoriji grada Beograda za period od 2022. do 2032. godine i akcionog plana za njeno sprovođenje. Predstavnici gradskih opština takođe su članovi radne grupe za izradu ovih dokumenta – rekla je Jasmina Ivanović.