četvrtak, 29. jul 2021.

Vesić: Revakcinisano 52,5 odsto građana, Grad spreman za vakcinaciju trećom dozom

Na sednici Kriznog štaba doneta je odluka o kategorijama stanovništva koje treba da prime treću dozu vakcine, a kada bude odlučeno da to bude masovna vakcinacija, na Beogradu je da organizuje primanje treće doze i to će biti urađeno brzo i efikasno kao što je realizovana vakcinacija sa prvom i drugom dozom – izjavio je zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

On je gostujući na TV Prva naglasio da je na ovoj sednici najviše reči bilo o trećoj dozi vakcina, napomenuvši da se predstavnici lokalnih samouprava nisu puno uključivali budući da je to tema za stručnjake.

Vesić je izneo podatak da su sa jučerašnjim danom prvom dozom vakcinisana 758.973 lica u Beogradu, što je 54,7 odsto punoletnog stanovništva, a revakcinisano ih je 728,335, što je 52,5 odsto punoletnog stanovništva.  

– Pripremili smo kampanju za građane kao poziv za vakcinaciju, koju ćemo predstaviti narednih dana, čekamo da država krene sa najavljenom lutrijom. Mi, kao Beograd, dodaćemo još nešto u smislu da Beograđanke i Beograđani budu motivisaniji za vakcinaciju. Bićemo spremni da nastavimo sa otvaranjem punktova i po tržnim centrima, kao i na drugim mestima, u mobilnom autobusu, jer je naša obaveza da svakom omogućimo da primi vakcinu ukoliko to želi – istakao je zamenik gradonačelnika.

Kada su u pitanju festivali i koncerti, Vesić je podsetio da postoji odluka Kriznog štaba da se za svaku takvu manifestaciju daje posebno odobrenje. 

– Za one koncerte koji se održavaju u prostorima koji pripadaju Gradu Beogradu, organizatori se pridržavaju istog pravila, a to je da na koncerte dolaze vakcinisani i oni koji imaju potvrdu o PCR ili antigenskom testu. Moj je apel na sve druge organizatore da, ukoliko žele da im se odobri održavanje koncerta ili neke druge manifestacije, prihvate protokole koje je uradio Gradski zavod za javno zdravlje, jer nam garantuju da i dalje živimo normalno i da radimo, ali i da štitimo javno zdravlje – naglasio je Vesić.

On je dodao da će svi planirani koncerti za avgust biti organizovani po istom protokolu po kojem je organizovan i Bajagin koncert na Tašmajdanu.

Kada je reč o eventualnom uvođenju novih restriktivnih mera, Vesić je istakao da je stav Beograda da sada nemamo istu epidemiološku situaciju kao na početku korone, kada nismo imali vakcinu. 

– Sada postoji vakcina, odnosno lek i svako može da uzme taj lek i da se zaštiti. Nećemo dozvoliti da većina bude talac manjine i da zbog toga ulazimo u nove restrikcije koje neće biti potrebne. Dovoljno je da se vakcinišu oni koji se nisu vakcinisali. Niko nove mere nije predložio, a nadam se di ih i neće ni biti – zaključio je Vesić.