petak, 30. jul 2021.

Poboljšanje pronatalnih mera primer brige o porodiljama i porodicama

Gradska sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević pohvalila je inicijativu predsednika države da se uvećaju davanja za porodilje, navodeći da je to pravi primer borbe za narod, opstanak nacije i poboljšanje pronatalnih mera. Ona je navela primer koliko izdvajanja za novorođenu decu iznose danas u poređenju sa 2012. i 2013. godinom.

– Tada je porodica koja bi dobila treće dete od Grada i Republike dobijala iznos od 305 hiljada dinara na 24 mesečne rate. Što se tiče Grada Beograda, uslov je bio da zaposlenoj ženi cenzus primanja bude deset hiljada dinara i tada bi dobijala dvadeset hiljada dinara. Takoreći, većina žena u tom trenutku nije ni ispunjavala taj uslov. Takođe, kašnjenja su bila i po godinu dana, tako da su davanja bila i mala i neredovna. Ove godine žena koja dobije treće dete u Beogradu od Grada i Rrepublike ukupno dobija 1,6 miliona dinara na 120 mesečnih rata. To je petostruko veći iznos – kazala je Nataša Stanisavljević gostujući na TV Pink.

Ako hoćemo da imamo dobru socijalnu politiku i brigu o porodiljama, moramo da imamo pare iz budžeta za davanja, ocenila je ona. 

O tome najbolje govori podatak da je u prvoj polovini 2021. godine pravo na novčana davanja ostvarilo 9.177 porodilja i isplaćeno je 244.410.000 dinara iz budžeta Grada Beograda. U prvoj polovini 2020. godine pravo na novčana davanja ostvarilo je 8.266 porodilja i isplaćeno je 216.075.000 dinara iz budžeta Grada Beograda, što znači da je ove godine skoro 1.000 žena više dobilo pomoć.

Nataša Stanisavljević je podsetila da je predsednik Vučić govorio o novim povećanjima, što je, kako je ocenila, fantastična inicijativa. 

Ukazala je i na veliki značaj pojednostavljenja birokratskih procedura, podsećajući da je 2017. godine na inicijativu premijerke Grad prvi pokrenuo servis e-bebe.

– Žene kada se porode više ne moraju da obilaze šaltere kako bi podnele zahteve za bilo koje pravo, već to mogu elektronskim putem da urade u porodilištu – istakla je Nataša Stanisavljević.

Svaka nova mera znači dalju podršku politici nataliteta, naglasila je sekretarka za socijalnu zaštitu. 

Nataša Stanisavljević se osvrnula i na slučaj ostavljanja deteta u gradskom autobusu, koje je sada adekvatno zbrinuto, i još jednom istakla savesnost vozača GSP-a koji je brzo reagovao.

– Ovo je ujedno i apel svim građanima da ukoliko vide dete bez roditeljske pratnje na ulici, bez nadzora i za koje procene da mu je potrebna pomoć, odmah treba da pozovu policiju. Bitno je da neizostavno prvo pozovu policiju, jer sve institucije sistema međusobno koordiniraju i razmenjuju informacije. Upravo u ovoj situaciji vidimo kako su u najkraćem mogućem roku, bukvalno odmah reagovale sve institucije sistema. Policija je obavestila Centar za socijalni rad i odmah su pokrenute standardne procedure koje se primenjuju u ovakvim slučajevima. Nama je zaštita i bezbednost dece na prvom mestu – precizirala je Stanisavljevićeva i dodala da je zato najvažnija prijava, kako bi se odmah adekvatno reagovalo.

Ona je istakla da radnici Centra za socijalni rad po prijavi neodložno izlaze na teren.

– Mi u svih 17 odeljenja Centra za socijalni rad imamo posebne timove sa stručnim radnicima koji su u svakodnevnom kontaktu sa policijom i zdravstvenom službom. Pokreće se postupak hitnog zbrinjavanja deteta koje se stavlja pod privremeno starateljstvo. Važno je i da Centar za socijalni rad odmah započne utvrđivanje okolnosti koje su dovele do toga da se dete ostavi bez nadzora. Takođe, treba ustanoviti da li tu ima elemenata zanemarivanja ili zlostavljanja i proceniti da li dete može da ostane u primarnoj porodici i da li je potreban nadzor – navela je Nataša Stanisavljević, dodajući da se pruža adekvatna podrška samoj porodici.