utorak, 3. avgust 2021.

Besplatne ekološke pešačke ture na Velikom ratnom ostrvu

Gradska opština Zemun nastavlja sa projektima koji promovišu Zemun kao prirodnu oazu i srce ekološkog turizma Beograda, saopštavaju iz ove opštine.

Tokom avgusta građani će biti u prilici da uživaju u zanimljivostima koje pruža Veliko ratno ostrvo kao netaknuti biser prirode, Dunavska ada na ušću Save u Dunav i zaštićeno prirodno dobro, površine 211,38 hektara.

U pratnji vodiča iz Gradske opštine Zemun, u toku besplatne pešačke eko-šetnje posetioci će biti upoznati sa istorijatom ostrva, režimima zaštite, raznovrsnim biljnim i životinjskim svetom ostrva, a posebno sa autohtonim i ugroženim vrstama, specifičnostima, ali i opasnostima koje prete od zagađenja životne sredine, unošenja invazivnih vrsta, preteranog korišćenja, urbanizacije... 

U Zelenom amfiteatru će se nakon dvosatne šetnje „stazom zdravlja” u okviru druge zone zaštite na ostrvu diskutovati o zaštiti prirode i prirodnim vrednostima ostrva i realizovati šaljivi eko-kviz i eko-radionice za decu. 

Ture će se održavati sredom i subotom, sa početkom u 9 časova i trajaće tri sata. Prvi termin je 3. avgust, a poslednji 31. avgust 2021. godine. Predviđeno je da mesto okupljanja bude na izlasku sa pontonskog mosta na plaži „Lido”, a potrebno je poneti flašicu vode, šešir ili kačket i udobnu obuću. 

Prijava – Tanja Kukobat, telefon 069/2132-010, tanja.kukobat@zemun.rs.