nedelja, 29. avgust 2021.

Vesić: Sutra se usvaja PDR za linijski park, izgradnja do kraja godine

Odbornici Skupštine Gada Beograda sutra glasaju za Plan detaljne regulacije za linijski park na Dorćolu, najavio je zamenik gradonačelnika Goran Vesić. 

– Time će se steći uslovi da raspišemo tender, a da do kraja godine i počnemo da gradimo linijski park, koji će se prostirati od Beton hale do Pančevačkog mosta – naveo je Vesić.

On je precizirao da će izgradnja parka trajati tri godine i koštaće 55 miliona evra.

– U budžetu za ovu godinu izdvojili smo 15 miliona evra za ovaj park, koji je projektovalo 55 mladih arhitekata. Tamo gde je nekad pruga odvajala Beograd od reke, sada će biti linijski park sa pet kilometara biciklističkih staza, 100.000 metara kvadratnih pešačkih površina, 200.000 metara kvadratnih zelenih površina, 5.000 novih stabala i 500 klupa. To će potpuno promeniti taj deo grada – kazao je Vesić.

On je dodao da će park imati sedam celina.

– Predviđeni su zeleni zidovi, zeleni krovovi i krovne bašte, a u okviru javne zelene površine biće obezbeđeni i sadržaji za ptice i druge životinje, ekološka staništa, ostrva svežine, ekološki urbani mobilijar i zelene zvučne barijere kod tranzitnog saobraćaja – opisao je zamenik gradonačelnika.

On je istakao da će ispod parka biti izgrađena četiri podzemna prolaza za automobile, i to u nastavku Ulice Tadeuša Košćuška u pravcu Dunava, zatim ispod Dunavske ulice i linijskog parka, a takođe u Knežopoljskoj ulici i u nastavku Cvijićeve ulice.

Gradiće se, prema njegovim rečima, i nova vodovodna, kanalizaciona i elektroenergetska mreža, telekomunikaciona infrastruktura i novi gasovodni kapaciteti.

– Linijski park planiran je kao jedinstvena celina površine oko 22,8 hektara, na šesnaest parcela. Biće deo jedinstvenog sistema zelenih površina Beograda, a delovi parka treba da budu uređeni kao funkcionalne celine za odmor i rekreaciju – poručio je Vesić.