petak, 3. septembar 2021.

Radojičić: Uoči „Evropske nedelje mobilnosti” nagradni foto-konkurs Grada za najkreativnije sugrađane

Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić izjavio je da Grad Beograd uoči kampanje „Evropska nedelja mobilnosti”, koja će biti održana u Beogradu od 16. do 22. septembra, organizuje nagradni foto-konkurs pod nazivom „Održiva mobilnost za zdraviji život”.

– Grad Beograd i Stalna konferencija gradova i opština (SKGO), uz podršku Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji i Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), raspisuju prvi put ovaj izuzetno interesantan nagradni foto-konkurs koji promoviše korišćenje nemotorizovanih vidova prevoza, a sve u cilju podizanja svesti građana o značaju korišćenja ovog vida prevoza, ali i unapređenja kvaliteta vazduha i životne sredine u gradu, u skladu sa ciljevima Plana održive urbane mobilnosti - istakao je gradonačelnik Radojičić.

Kako je gradonačelnik objasnio, konkurs je organizovan na zvaničnoj Instagram stranici Grada Beograda (https://www.instagram.com/grad_beograd/).

– Konkurs je otvoren za sve, tako što će učesnici postavljati svoje fotografije na lični Instagram profil, uz obeležavanje odnosno „tagovanje” Instagram profila Grada Beograda – @grad_beograd i obeležavanje svoje fotografije oznakom #mobilnostzazdravlje. Uslov je da fotografije moraju biti snimljene na teritoriji grada Beograda, a svojim sadržajem treba da budu usklađene sa temom „Održiva mobilnost za zdraviji život” u okviru „Evropske nedelje mobilnosti”. Dakle, teme su vožnja bicikla, trotineta, rolera, pešačenje i svi vidovi nemotorizovanog prevoza čije prednosti ovom prilikom želimo da istaknemo – naglasio je gradonačelnik Beograda.

Radojičić je dodao da Grad Beograd poslednjih nekoliko godina intenzivno radi na usmeravanju ka zelenoj hijerarhiji u saobraćaju, što znači da je namera da se prednost pruži pešacima, biciklistima, korišćenju nemotorizovanog prevoza i javnog prevoza u odnosu na automobile.

– To će doprineti očuvanju životne sredine i zdravlju svih građana. Principi „Evropske nedelje mobilnosti” su važni svakog dana, ali ove nedelje imamo priliku da građanima ponudimo i ovaj interesantan, kreativan i koristan foto- konkurs. Naš zadatak je da sugrađanima predstavimo održive alternativne načine prevoza i da im objasnimo ekološke izazove sa kojima se suočavaju, i siguran sam da je ovo jedan od najkreativnijih načina da to učinimo – zaključio je prvi čovek prestonice.

Pobednici konkursa su u obavezi da po zahtevu organizatora dostave originalnu fotografiju u elektronskom obliku, minimalne rezolucije 4.000 x 3.000 piksela.

Odluku o izboru pobednika konkursa doneće Komisija za sprovođenje javnog konkursa, koju će činiti predstavnici Grada Beograda, Delegacije Evropske unije, UNDP-a i SKGO-a. Nagrade su obezbedili Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji i Program Ujedinjenih nacija za razvoj i to: prvu nagradu – vaučer za kupovinu električnog trotineta u vrednosti od 60 000 dinara, drugu nagradu –- vaučer za kupovinu bicikla u vrednosti od 40 000 dinara i treću nagradu – vaučer za kupovinu rolera u vrednosti od 20 000 dinara.

Po okončanju konkursa, od 16. septembra do 22. septembra 2021. godine biće organizovana izložba najboljih fotografija, kada će biti i uručene nagrade pobednicima.

Sa tekstom konkursa svi zainteresovani se mogu upoznati i na sajtu SKGO-a – www.skgo.org u sekciji Konkursi.