subota, 11. septembar 2021.

Vesić: Ostvarićemo plan da se do kraja godine sa divljih deponija odnese 8.000 kubika otpada

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić učestovao je danas u akciji čišćenja divlje deponije u Krnjači zajedno sa predstavnicima Sekretarijata za zaštitu životne sredine i radnicima JKP „Gradska čistoća”. U akciji je učestvovao i sekretar za poslove odbrane, vanrednih situacija, komunikacije i koordinaciju odnosa sa građanima Darko Glavaš.

Vesić je tom prilikom rekao da se na teritoriji grada Beograda danas čisti šest divljih deponija. 

– Čistićemo i sutra, to radimo svakog vikenda i sa ove divlje deponije u Krnjači, Reva 1, odnećemo oko sto kubika građevinskog i komunalnog otpada – rekao je Vesić.

On je podsetio da je planom Grada Beograda za 2021. godinu predviđeno da se odnese oko 8.000 kubika otpada sa različitih lokacija. 

– Od 2014. godine odneli smo oko 90.000 kubika otpada sa divljih deponija, ali, nažalost, kad god očistimo neku divlju deponiju ona se ponovo pojavi jer njih stvaramo mi Beograđanke i Beograđani. Zato moramo da radimo više na podizanju svesti građana – naglasio je Vesić.

Osim što čistimo deponije, moramo da poradimo na promeni zakonskih propisa kako divlje deponije više ne bi nastajale, naveo je on. 

– Zato je Grad Beograd predložio izmenu Zakona o planiranju i izgradnji prema kojoj pre dobijanja upotrebne dozvole investitor mora da pokaže dokaz o kretanju građevinskog otpada. Takođe ćemo tražiti izmenu zakona tako da onima koji kamionima ostavljaju otpad i prave divlje deponije ti kamioni budu oduzeti – rekao je Vesić.

On je naglasio da je u Beogradu dosta urađeno kada je u pitanju zaštita životne sredine.

– U septembru počinje izgradnja fabrike za preradu otpadnih voda u Velikom selu koja pokriva 1,5 miliona ljudi, kroz kineski aranžman radimo dve fabrike za preradu otpadnih voda, u Ostružnici i Obrenovcu. Ostaje nam da uradimo još dve, u Batajnici i Grockoj. Na taj način rešavamo probleme koji se nisu rešavali decenijama – rekao je zamenik gradonačelnika i podsetio da u Savu i Dunav svake godine sipamo količinu fekalija koja je jednaka zapremini 60.000 olimpijskih bazena.

Vesić je rekao da će u oktobru biti raspisan tender za izgradnju kanalizacije na levoj obali Dunava, a nedaleko se radi i fabrika za preradu otpadnih voda koja će svu tu kanalizaciju u čistom obliku vraćati u Dunav. 

– Ovo je pravo vreme da rešavamo ove probleme, sada kada smo ekonomski snažni i imamo novca za to. Ovu zemlju smo nasledili i treba da je ostavimo potomcima – rekao je Vesić.

Gradska sekretarka za zaštitu životne sredine Ivana Vilotijević je rekla da danas, povodom Svetskog dana čišćenja, Grad Beograd zajedno sa Sekretarijatom za zaštitu životne sredine i JKP „Gradska čistoća” učestvuje o ovoj akciji.

– Ovo je javna svojina grada Beograda i ono što možemo je da sa svojih javnih parcela uklonimo otpad koji se u tom trenutku tu nalazi, što nije moguće ukoliko se nalazi na privatnim parcelama. Za čišćenje divljih deponija Grad je u poslednjih šest godina izdvojio iz budžeta blizu 130 miliona dinara – rekla je Vilotijevićeva.